Najpoznatiji pomorski oficir u istoriji patio je od morske bolesti i nije slušao naređenja

Horejšio Nelson je jedan od najpoznatijih pomorskih oficira u istoriji i njegov život je obojen mitovima i pričama. Njegova posada ga je poštovala, neprijatelji su ga se bojali. Poznat kao žestok i genijalan taktičar, Horejšio Nelson je takođe bio pravi ekscentrik.

Život

Izvor: B92

Utorak, 29.09.2020.

15:39

Najpoznatiji pomorski oficir u istoriji patio je od morske bolesti i nije slušao naređenja
Foto: GettyImages, Hulton Archive / Stringer

Nelson je rođen u ogromnoj porodici 29. septembra 1758. godine i bio srednje dete među jedanaestoro braće i sestara. Budući da je bilo gotovo sigurno da neće dobiti nikakvo nasledstvo od oca, mislilo se da on nema stvarnih izgleda u životu. Shodno tome, pridružio se mornarici sa samo dvanaest godina. Njegova porodica je bila pomalo zbunjena tom idejom i nije imala previše poverenja u njegove sposobnosti.

Kada je čuo vest da će mu se na moru pridružiti njegov mladi nećak Horejšio, Moris Sakling, Nelsonov ujak, rekao je: "Šta je jadni Horejšio učinio da tako slab mora da se osnaži na moru? Ali neka pođe, a prvi put kad krenemo u akciju, topovska kugla mu može oboriti glavu sa ramena".

Uprkos tome što je od svoje dvanaeste godine služio mornarici, Nelson je tokom cele karijere bolovao od morske bolesti.

On je jednom napisao da je bio bolestan svaki put kad bi duvao jak vetar, ali da su ga njegov entuzijazam i ljubav prema profesiji održavali.

Način na koji se Nelson izborio sa svojom bolešću pokazuje njegov snažan osećaj patriotizma i spremnost na lične žrtve, tvrde pojedini istoričari.
Foto: GettyImages, Hulton Archive / Stringer
Nelson je služio pod komandom komodora Fipsa tokom njegove ekspedicije na Severni pol.

Legenda kaže da su se Nelson i jedan od njegovih članova broda odvezli sa dužnosti i vrebali polarnog medveda na ledu.

Nakon što ih je zver iznenadila, Nelsonovo oružje je nenadano puklo.

Potom je Nelson morao kundakom puške da odbije stvorenje dok nije uspeo da pobegne, što je dovelo do stvaranja sada vrlo poznate slike ovog trenutka, koja je ovekovečila ovaj mit.
Foto: GettyImages, Hulton Archive / Stringer
Nelsonova neobična pomorska taktika pomogla mu je da pobedi na Trafalgaru, ali to nije bio jedini put da je prekršio pravila. Tokom bitke kod Kopenhagena 1801. godine, Nelsonu je oprezni admiral ser Hajd Parker naredio da se povuče, koristeći sistem signalnih zastava.

Legenda kaže da je, podižući teleskop na slepo desno oko, Nelson rekao,"Imam pravo ponekad biti slep. Zaista ne vidim signal", pre nego što je naredio svojim snagama da nastave napad na neprijateljske snage.

Uprkos činjenici da je Nelson priznao da se "borio suprotno naredbama", imenovan je za vrhovnog komandanta nakon bitke.

Nakon njegove smrti postojala je bojazan da će Nelsonovo telo podleći truljenju na putu nazad u Englesku. Na kraju je sačuvan u bačvi s rakijom do Gibraltara. Bačva je privezana za jarbol broda "Victory", a nju je čuvao marinac.

Pričalo se da se količina alkohola smanjila dok je brod stigao do Gibraltara jer je Nelsonovo telo upilo alkohol, ali ta priča i dalje ostaje mit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: