Zbog vakcine protiv kovida 19, čak 500.000 ajkula može da bude ubijeno

Stručnjaci za divlje životinje tvrde da bi pola miliona ajkula moglo da bude ubijeno u pokušaju da se pronađe vakcina protiv kovida 19.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.09.2020.

14:38

Zbog vakcine protiv kovida 19, čak 500.000 ajkula može da bude ubijeno
Foto: GettyImages, Dan Kitwood / Staff

Skvalen, prirodno ulje u jetri ajkula, koristi se kao lek i kao pomoćno sredstvo za povećanje efikasnosti vakcine.

Takođe se koristi u probnim vakcinama protiv koronavirusa.

Ako lek koji sadrži skvalen bude efikasan i počne njegova šira prozvodnja, iz organizacije "Shark Allies" veruju da će morati da se ubije oko 250.000 ajkula kako bi se obezbedila jedna doza za svaku osobu.

Taj broj se udvostručuje i postaje zastrašujući ako su ljudima potrebne dve doze vakcine umesto jedne da bi se u potpunosti vakcinisali protiv kovida 19.

Stefani Brendl, koja je osnovala organizaciju "Shark Allies" i koja je njena izvršna direktorka, rekla je da ubiranje nečega od divlje životinje nikada neće biti održivo, posebno ako je u pitanju "grabljivica koja se ne razmnožava u ogromnom broju".

"Ne pokušavamo da usporimo ili ometamo proizvodnju vakcine. Pri milijardama doza potrebnih godišnje, u decenijama koje dolaze, od presudne je važnosti da se ne oslanjamo na resurse divljih životinja", napisala je ona u objavi na Fejsbuku.

Grupa je pokrenula peticiju na internetu u kojoj se apeluje da se ne koriste ajkule u vakcini protiv kovida 19, već postojeće i dugoročno održive mogućnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: