Buđenje zmaja: Nova odluka vlasti naljutila Kineze

Lokalne kineske vlasti žele da prošire primenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, ali su te najave izazvale bojazan o ugrožavanju privatnosti i sigurnosti ličnih podataka.

Život

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 26.05.2020.

15:28

Buđenje zmaja: Nova odluka vlasti naljutila Kineze
Foto: Getty/Yifan Ding / Stringer

Ovi kodovi koji su ugrađeni u popularne aplikacije "WeChat" i "Alipay" na pametnim telefonima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku verovatnosti zaraze koronavirusom.

Kako bi mogli slobodno da se kreću, stanovnici u Kini treba da imaju zelenu oznaku. Od februara pri ulasku u restoran, park ili drugo mesto treba da pokažu svoj zdravstveni barkod. Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koji su viđeni kao nužan alat za ponovno pokretanje privrede.

Ali, to se promenilo kad su vlasti Hangzhoua u petak predložile dodeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Njime bi se stanovnik ocenjiao do maksimalnih 100 bodova korišćenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika. Stanovnicima bi se rezultat beležio prema tome koliko vežbaju, šta jedu i piju, da li su pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Najava je pokrenula lavinu kritika korisnika društvene mreže "Weibo", slične "Twitteru", i pokrenula raspravu o privatnosti i sigurnosti podataka.

"Moje zdravlje je privatna stvar, zašto biste hteli da prikupljate te informacije i stvorite lestvicu s bodovima?", napisao je jedan korisnik.

Advokat iz Hangzhoua Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo da zahtevaju da se prikupljeni lični podaci u borbi protiv širenja koronavirusa unište jednom kad prođe zdravstvena kriza.

I drugi kineski gradovi žele da prošire primenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangzhou. prenosi Jutarnji list.

U gradu Guangzhou na jugu zemlje stanovnici putem zdravstvenog koda mogu da dogovore online konsultacije s lokalnim bolnicama i kupe maske. U pokrajini Fuijan žele da se tim kodom obuhvate lečenje i kupovinu lekova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: