Dan mladosti i Titov rođendan: Poseban datum za jugonostalgičare VIDEO

Na predlog omladine Kragujevca, pre 75 godina, krenula je prva Titova štafeta. Te 1945. godine, 12.500 omladinaca prepešačili su put od 9.000 kilometara da bi štafeta obišla celu zemlju i stigla u ruke druga Tita, na njegov rođendan, 25. maj. Jugonostalgičari nikada ne zaboravljaju da obeleže ovaj datum.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2020.

13:05

Dan mladosti i Titov rođendan: Poseban datum za jugonostalgičare VIDEO
Foto: GettyImages, Keystone, Stringer

Čestitke za Dan mladosti i 85. rođendan 1977. godine, maršalu je prenela Marica Lojen, učenica iz Kurmovca, grada koji je i ove godine obeležio sećanje na Josipa Broza.

Najbolji Titovi pioniri imali su čast da nose štafetu, a i danas jugonostalgičari čuvaju tradiciju i sećanje na "Najvećeg sina svih naroda i narodnosti".

"Titova štafeta" je 1957. postala "Štafeta mladosti", a simbolizovala je ideju napretka i budućnosti, koja se tako prenosila na mlađe generacije. Ovo je bilo na inicijativu samog Tita, koji je tvrdio da se u sistemu Jugoslavije negira kult ličnosti.

Svakog 25. maja na stadionu JNA slet je okupljao decu, omladinu i pripadnike Narodne armije. Bila je velika odgovornost preneti poruku Maršalu.

Joip Broz je preminuo 1980. ali je štafeta putovala i dalje. Godine 1987. je održan poslednji Dan mladosti, a poslednja štafetna palica je imala na vrhu osam kapi krvi.

Titov grob svake godine obiđe oko 150.000 ljudi, a najveća poseta je baš na današnji dan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: