Porođaji su ranije bili veoma teški, a onda su izmišljene testere

U 18. veku dvojica škotskih hirurga imali su problem - neke žene su se jako teško porađale. Testera i carski rez učinili su im se tada kao dobar spoj.

Život

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

11:11

Default images

Ova dva doktora zvali su se Džon Etken i Džejms Džefraj, a zahvaljujući njihovoj neobičnoj metodi izmišljene su testere koje, malo izmenjene, i danas koristimo.

Umesto da koriste nož za širenje karličnog područja sečenjem hrskavice i kosti kako bi se izvukla zaglavljena beba, njih dvojica odlučili su da naprave testeru, kako bi sebi olakšali posao.

Iako ovo zvuči grozno, doktori su zapravo pokušavali da ublaže agoniju u kojoj su bile žene kojima je bio potreban "carski rez" tog doba. Nož se dugo koristio, i takvo iskustvo bilo je veoma bolno.

Ako bi okolnosti to zahtevale, doktor bi mogao da uzme testericu koja ima dršku na oba kraja, i omotao bi lanac oko karlične kosti.

Povlačenjem ručica, lanac se usecao u karlicu. Uređaj je kasnije malo modifikovan, pa su porođaji prestali da budu upoređivani sa najgorim mučenjem, jer su bolovi svedeni na minimum. Procedura je ostala u upotrebi u medicini, pošto su hirurzi primetili koliko efikasno može da deluje u drugim okolnostima, poput amputacija, piše Mental Floss.

Testera se koristila i dobrim delom 19. veka, bila je deo medicinske opreme.

Kasnije je počela da bude korišćena u manje uznemirujuće svrhe poput seče šuma, a tada su testere bile teške i to 100 kilograma. Sredinom 20. veka, modeli su postali manji i lakši.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: