Cunami bio visok 150 metara: Da je obala bila bliža, posledice bi bile katastrofalne

Erupcija vulkana Anak Krakatau u 2018. godini podigla je cunami koji je nakratko bio visok i do 150 metara. Da je indonežanska obala bila bliža, posledice bi bile znatno gore.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 01.12.2019.

15:30

Cunami bio visok 150 metara: Da je obala bila bliža, posledice bi bile katastrofalne
Foto: ilustracija depositphoto/EpicStockMedia

Kada je Anak Krakatau (dete Krakataua) eruptirao 22. decembra 2018. godine, izazvao je odron koji je podigao opasan cunami u indonežanskom tesnacu Sunda.

Sat nakon erupcije, talasi visoki između 5 i 13 metara stigli su do obale Jave i Sumatre i ušli i do 330 metara na kopno.

Iznenadni talas usmrtio je 427 ljudi.
Foto: depositphoto/Byelikova
Novo istraživanje, objavljeno u listu "Ocean Engineering", pokazuje da su stvari mogle da budu mnogo gore. Tokom prvih nekoliko minuta cunami je dostizao izuzetnu visinu.

Kompjuterske simulacije, izrađene prema postojećim podacima, pokazale su da je talas prvobitno bio visok između 100 i 150 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: