Julska zavera: Šta bi bilo da je Klaus uspeo?

U Nemačkoj se danas obeležava godišnjica Julske zavere kojom su zaverenici na čelu sa Klausom fon Štaufenbergom pokušali da ubiju nacističkog lidera Adolfa Hitlera, 20. jula 1944. godine.

Život

Izvor: B92

Subota, 20.07.2019.

13:10

Julska zavera: Šta bi bilo da je Klaus uspeo?
Foto: Getty/Hulton Archive

Počast se odaje učesnicima u neuspelom atentatu na Hitlera pre 75 godina i vođi Operacije Valkira, grofu i pukovniku Klausu fon Štaufenbergu.

Ta operacija, nazvana i Julska zavera, u kojoj je učestvovalo nekoliko hiljada vojnika i civila, najpoznatije je delo otpora Hitlerovom režimu.

Oficir i aristokrata Fon Štaufenberg je 20. jula 1944. godine ostavio torbu sa eksplozivom na odloženo aktiviranje tokom sastanka u glavnom štabu Firera u blizini Rastenburga, sada u Poljskoj.

Atentat nije uspeo i državni udar je sprečen. Hitler je zadobio lakše povrede, a tri učesnika zavere, među kojima je i sam Fon Štaufenberg, streljani su iste večeri u Berlinu.
Foto: Getty/Hulton Archive
"Oni koji su delovali 20. jula za nas treba da budu primer", rekla je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel.

Fon Štaufenberg je pokušao da ubije Hitlera sa tašnom-bombom 20. jula 1944. godine, ali je on preživeo atentat, jer je masivni sto sprečio puno dejstvo eksploziva.

Zaverenici su pogubljeni istog dana.

Zbog ključne uloge u ovoj zaveri Klaus fon Štaufenberg danas se u Nemačkoj slavi kao heroj i simbol otpora nacističkom režimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: