Neočekivano: Iskopan najveći dijamant u istoriji Severne Amerike

Najveći dijamant ikada iskopan u Severnoj Americi pronađen je u jednom kanadskom rudniku nedaleko od Artičkog kruga.

Život

Izvor: N1, Hina

Nedelja, 16.12.2018.

15:46

Neočekivano: Iskopan najveći dijamant u istoriji Severne Amerike

Žuti 544-karatni dijamant otkriven je u rudniku Diavik, smeštenom na severu Kanade stotinak kilometara južno od Artičkog kruga, objavio je u subotu list Toronto Star navodeći kompaniju koja upravlja rudnikom.

"Dijamant te veličine potpuno je neočekivan u ovom delu sveta i znači stvarnu prekretnicu za iskopavanje dijamanata u Severnoj Americi", objavila je kompanija na internet stranici Mining.com.

Pronađeni dragoceni kamen jedan je od 30 najvećih dijamanata na svetu.

Kompanija je saopštila da dijamant veličine jajeta neće biti prodat u nebrušenu obliku. Umesto toga, kompanija Dominion će tražiti partnera za sečenje i brušenje dijamanta, objavio je ABC News.

Kompanija napominje da je još prerano govoriti o vrednosti pronađenog dijamanta.

Dosadašnji rekord u Severnoj Americi bio je dijamant takođe pronađen u Diaviku u severozapadnoj Kanadi. Dve milijarde godina star dijamant od 187,7 karata, nazvan Foksfajer, otkriven je 2015. godine.

Najveći dijamant na svetu, 3.106-karatni Kulinan pronađen je 1905. u južnoj Africi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: