Vrata pakla već pola veka otvorena na Zemlji VIDEO

Darvaza gasni krater gori već pola veka, a geolozi ne znaju koliko dugo će on sagorevati i širiti se.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2018.

21:09

Vrata pakla već pola veka otvorena na Zemlji VIDEO
Foto: Instagram Printscreen / Culture trip

Darvaza gasni krater, smešten usred pustinje Karakum u Turkmenistanu, dubok je 30 metara i iz sebe isijava ogroman plamen zbog čega su ga prozvali Vrata pakla.

Masivni rezervat prirodnog gasa gori skoro 50 godina, ali kako je nastao?

U 1971. godini, grupa sovjetskih geologa otputovala je u Karakum pustinju u potrazi za naftom. Naišli su na krater i složili se da je to dobro mesto za bušenje, ali ubrzo zemlja ispod koje se nalazila oprema za bušenje je počela da se urušava i počela da emituje opasne gasove.

A post shared by Culture Trip (@culturetrip) on

Da bi zaustavili gas i sprečili trovanje ljudi i životinja, geolozi su odlučili da zapale krater. Očekivali su da prirodni gas izgori za nekoliko nedelja. Skoro pola veka kasnije, ognjena provalija i dalje raste.

Darvaza krater je možda bio najveći izvor prirodnog gasa na planeti. Umesto toga, postao je popularna destinacija za pustolove širom sveta koji žele da uživaju u pravom fenomenu..

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: