Umro pilot koji je inspirisao film "Dobro jutro, Vijetname"

Američki pilot Adrijan Kronauer, čovek čiji su nastupi na vojnom radiju inspirisali lik Robina Vilijamsa u filmu "Dobro jutro, Vijetname" (Good Morning Vietnam), umro je u 80. godini

Život

Izvor: B92

Petak, 20.07.2018.

08:35

Umro pilot koji je inspirisao film
Foto: Tanjug/AP Photo/Charles Krupa, File

Američki pilot Adrijan Kronauer, čovek čiji su nastupi na vojnom radiju inspirisali lik Robina Vilijamsa u filmu "Dobro jutro, Vijetname" (Good Morning Vietnam), umro je u 80. godini.

Porodica je potvrdila da je Kronauer umro u sredu, posle duge bolesti, u Trautvilu u Virdžiniji. Tokom službe u američkom vazduhoplovstvu u Vijetnamu 1965. i 1966, Kronauer je svoju emisiju na Vojnom radiju počinjao sa "Doooooooooobro jutro, Vijetname".

Robin Vilijams je tu rečenicu učinio slavnom u filmu iz 1987, uglavnom zasnovanom na vremenu koje je Kronauer proveo u Sajgonu. Taj film je napravio otklon od drugih filmova o Vijetnamskom ratu koji su se fokusirali na krvavi realizam, poput Oskarom nagrađenog filma "Vod" (Platoon). Umesto toga, bavio se omladinom koja se šezdesetih godina borila protiv vojnog establišmenta. "Bili smo jedina igra u gradu i morali ste da igrate po našim pravilima. Ali ja sam želeo da služim slušaocima", rekao je Kronauer agenciji Asošejted pres 1987.

Vojska je želela konzervativan program. Američka omladina, međutim, nije želela "dosadna, sterilna saopštenja" uz bezbednu muziku, naveo je on tada. Prema njegovim rečima, film mu se dopao, ali je njegov najveći deo Holivud izmislio. Uloga Robina Vilijamsa je, kako kaže, dala pogrešan utisak o čoveku koji je inspirisao film.

"Da, pokušavao sam da učinim da zvuči više kao državna stanica. Da, imao sam problema s cenzorima. Da, bio sam u restoranu malo pre nego što ga je Vijetkong napao. I da, počinjao sam svaku emisiju vičući 'Dobro jutro, Vijetname'", rekao je Kronauer u intervjuu 1988. Ostatak je, kako kaže, "dobro napisan scenario". Kronauer je oduvek tvrdio da nije protivnik establišmenta, što je dokazivao dugogodišnjim članstvom u Republikanskoj partiji.

"Uvek sam bio pomalo ikonoklast, kao i Robin u filmu. Ali nisam bio protiv vojske ili protiv establišmenta. Bio sam protiv gluposti. A u vojsci često nailazite na glupost", rekao je za AP 1999.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: