Olupina slavnog ruskog broda pronađena posle više od veka / VIDEO

Južnokorejski stručnjaci otkrili su olupinu vojnog broda "Dmitrij Donskoj" koji je bio deo ruske carske flote i borio se u rusko-japanskom ratu vođenom od 1904. do 1905. godine.

Život

Izvor: B92

Utorak, 17.07.2018.

20:56

Olupina slavnog ruskog broda pronađena posle više od veka / VIDEO
Printscreen YouTube/연합뉴스TV

Olupina je pronađena na dnu Japanskog mora, kod obala južnokorejskog istočnog ostrva Uleung, prenosi danas Tass.

"Pronašli smo olupinu broda "Dmitrij Donskoj" na dubini od 434 metra u moru, 1,3 kilometra od ostrva Uleung", saopštila je "Šinil" grupa, koja je godinama tragala za olupinom. Ta kompanija je navela da se ime broda "Dmitrij Donskoj" nalazi na zadnjem delu broda.

Olupina je pretrpela teška oštećenja mnogobrojnim granatama tokom borbe sa japanskim ratnim brodovima, ali je paluba dobro očuvana, navodi "Šinil" grupa, koja očekuje da će ostaci broda biti izvučeni iz Japanskog mora u bliskoj budućnosti.

"Dmitrij Donskoj" učestvovao je u bici kod Cušime i, uprkos znatnom oštećenju, borio se do kraja, nakon čega je krenuo ka Vladivostoku, ali je naišao na japanske ratne brodove koji su tragali sa ostacima ruske carske flote.

Ne želeći da se preda, posada ruskog broda se odlučila na potonuće, što se i dogodilo 29. maja 1905. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: