- Vesti -

Amerikanci i Nemci nemaju više "najmoćniji" pasoš, a evo ko ima

Građani Japana i Singapura imaju "najmoćnije" pasoše na svetu i dele prvo mesto kada je u pitanju odlazak bez vize u druge zemlje.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kada je u pitanju naš region, Srbija zauzima 36. mesto na ovoj svetskoj listi. Ispred nje su Mađarska, Hrvatska, Bugarska i Rumunija, dok se iza nalaze Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija.

I jedni i drugi bez viza mogu da putuju u čak 189 zemalja. Obe države dobile su dozvolu za putovanje u Uzbekistan i tako potisnule Nemačku, koja je prvu poziciju držala od 2013. godine.

Henli Pasport Indeks rangirao je sve zemlje sveta na osnovu destinacija koje njihovi državljani mogu posetiti bez vize. Tako su se na trećem mestu našle Južna Koreja i šest zemalja Evropske unije (Švedska, Finska, Italija, Španija, Danska i Francuska).

Četvrto mesto dele Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Austrija, Luksemburg, Portugal i Holandija, prenosi Independent.

Ostatak njih, koje spadaju u top 20, ostale su relativno stabilne. Prema pomenutom istraživanju, one nisu pokazale globalni napredak od 2017. godine.

Dr Kristijan H. Kalin, koji je na čelu Henli grupe, kaže da je pasoš mnogo više od običnog dokumenta.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

"To je kapija ka međunarodnim šansama ili barijera ka istim", ističe on i dodaje:

"Ovaj indeks omogućava ljudima da vide gde su na spektru globalne mobilnosti i pomaže vladama da spoznaju relativnu vrednost i moć pasoša koje same obezbeđuju".

Profesor Florijan Trauer sa Instituta za Evropske studije Univerziteta u Briselu ocenjuje da će se Bregzit i izbeglička kriza negativno odraziti na slobodno kretanje u Velikoj Britaniji. Ova zemlja će, kako kaže Tauer, pokušati da uvede stroži režim imigracije u odnosu na građane EU i one koji to nisu.

Sa druge strane, SAD ostaju regionalni lider uprkos Trampovoj imigrantskoj politici, smatra dr Parag Kana.

"Za američke državljane ne predviđam nikakve teškoće, osim ako zemlje koje su stavljene na Trampovu listu zabrane, kao što su Venecuela i Egipat, ne uvedu vize za Amerikance, što do sada nije učinjeno", objašnjava Kana.

On dodaje da zemlje sa slabom ekonomijom ne mogu sebi da priušte uvođenje viza zbog velikog broja turista.

"Turska je naučila ovu lekciju kada je 2017. privremeno uvela vize za američke državljane", rekao je on.

Vesti

Tinejdžerka parkirala na pogrešno mesto, dobila groznu poruku

Devetnaestogodišnja Jasmin Svift parkirala se u jednom britanskom gradu na mestu koje je namenjeno samo osobama sa posebnim potrebama. Kada se vratila do automobila, imala je i šta da vidi. Neko joj je ostavio brutalnu poruku zbog toga što je zauzela mesto, a sa njom je sve u redu, nema problema sa disanjem i može normalno da hoda.

Vesti nedelja 22.07. 14:06 Komentara: 39
strana 1 od 144 idi na stranu