Amerikanci i Nemci nemaju više "najmoćniji" pasoš, a evo ko ima

Građani Japana i Singapura imaju "najmoćnije" pasoše na svetu i dele prvo mesto kada je u pitanju odlazak bez vize u druge zemlje.

Život

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

16:00

Amerikanci i Nemci nemaju više
Foto: Thinkstock

I jedni i drugi bez viza mogu da putuju u čak 189 zemalja. Obe države dobile su dozvolu za putovanje u Uzbekistan i tako potisnule Nemačku, koja je prvu poziciju držala od 2013. godine.

Henli Pasport Indeks rangirao je sve zemlje sveta na osnovu destinacija koje njihovi državljani mogu posetiti bez vize. Tako su se na trećem mestu našle Južna Koreja i šest zemalja Evropske unije (Švedska, Finska, Italija, Španija, Danska i Francuska).

Četvrto mesto dele Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Austrija, Luksemburg, Portugal i Holandija, prenosi Independent.

Ostatak njih, koje spadaju u top 20, ostale su relativno stabilne. Prema pomenutom istraživanju, one nisu pokazale globalni napredak od 2017. godine.

Dr Kristijan H. Kalin, koji je na čelu Henli grupe, kaže da je pasoš mnogo više od običnog dokumenta.
Foto Thinkstock
"To je kapija ka međunarodnim šansama ili barijera ka istim", ističe on i dodaje:

"Ovaj indeks omogućava ljudima da vide gde su na spektru globalne mobilnosti i pomaže vladama da spoznaju relativnu vrednost i moć pasoša koje same obezbeđuju".

Profesor Florijan Trauer sa Instituta za Evropske studije Univerziteta u Briselu ocenjuje da će se Bregzit i izbeglička kriza negativno odraziti na slobodno kretanje u Velikoj Britaniji. Ova zemlja će, kako kaže Tauer, pokušati da uvede stroži režim imigracije u odnosu na građane EU i one koji to nisu.

Sa druge strane, SAD ostaju regionalni lider uprkos Trampovoj imigrantskoj politici, smatra dr Parag Kana.

"Za američke državljane ne predviđam nikakve teškoće, osim ako zemlje koje su stavljene na Trampovu listu zabrane, kao što su Venecuela i Egipat, ne uvedu vize za Amerikance, što do sada nije učinjeno", objašnjava Kana.

On dodaje da zemlje sa slabom ekonomijom ne mogu sebi da priušte uvođenje viza zbog velikog broja turista.

"Turska je naučila ovu lekciju kada je 2017. privremeno uvela vize za američke državljane", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: