Ona je Indijana Džoan, optužena za pljačku velikog antičkog blaga

U kolekciji antičkih artefakata australijanke Džoan Hauard, koju su mediji prozvali "Indijana Džoan", nalaze se rimski bodeži, sekire iz neolita, maska sa egipatske mumije i krst sa Isusovim raspećem, iz doba neposredno posle samog raspeća...

Život

Izvor: B92

Subota, 25.11.2017.

09:12

Default images

Tu su i brojna druga blaga iz Egipta, Sirije, Izraela... Vrednost cele kolekcije procenjena je na više od 750.000 dolara.

Međutim, Džoanino hvaljenje bogatstvom kolekcije upalilo neke crvene lampice. Nakon što je list Vest Australien pisao o njenoj kolekciji, smeštenoj u Pertu, organizacija Operativna grupa za zaštitu egipatskog nasleđa (Egypt's Heritage Task Force) zatražila je od australijske vlade da ispita o čemu je tu reč.

Ta grupa arheologa optužujuje 95-ogodišnju "Indijanu Džoan" za krađu artefakata, za vreme dok je njen suprug Kit Hauard radio na visokim pozicijama u misijama Ujedinjenih nacija na Bliskom istoku tokom '60. i '70. godina prošlog veka.

Arheolog Monika Hana ističe da se Hauardova "ponašala kao pirat":

"Takve aktivnosti dovode do dekontekstualizacije kulturnog nasleđa, ostavljajući rupe koje ne mogu biti popunjene", ističe ona.

Vest Australien piše da je "Indijana Džoan" uzimala artefakte, od kojih neke dok je volontirala na arehološkim lokalitetima, "u vreme pre nego što su zakoni promenili, pa je takva aktivnost postala nemoguća".

UNESCO-va konvencija o sprečavanju prometa takvih predmeta doneta je 1970. godine, iako Egipat ima zakon o zaštiti arhološih iskopina još od 1880. godine.

Džoan Hauard kaže da će, po njenoj smrti, kolekcija otići "tamo gde bi trebalo da ide", ukoliko ostane u njenom vlasništvu.

Ministarstvo inostranih poslova Australije je saopštilo da je otpočelo istragu i da će, ukoliko se tvrdnja arhologa pokažu kao tačne, predmeti biti vraćeni u zemlje njihovog porekla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: