Arheolozi u čudu: Pronađena tvrđava stara 3.000 god na dnu jezera

Izgubljeni grad star 3.000 godina pronašli su ronioci i istraživači u turskom jezeru Van.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 23.11.2017.

13:30

Arheolozi u čudu: Pronađena tvrđava stara 3.000 god na dnu jezera
Foto: Youtube Screenshot

Na osnovu pronađenih spektakularnih ruševina veruje se da je tvrđava izgrađena za vreme antičke kraljevine Urartu, između devetog i šestog veka pre nove ere.

Tvrđavu su otkrili arheolozi sa Univerziteta Juzunđu Jil u saradnji sa timom ronilaca.

Ostaci tvrđave prostiru se u jezeru na površini od kilometar. Iako se vekovima nalaze pod vodom, na osnovu visine vidljivog dela tvrđave pretpostavlja se da su zidovi visoki između tri i četiri metra.

"Mnoge civilizacije i narodi naseljavali su oblast oko jezera Van. Nazivali su ga gornjim morem i verovali da krije mnogo misterija“, navodi vođa tima Tasin Džejlan.

"Ovo otkriće nas je podstaklo da nastavimo u otkrivanju tajni ovog jezera starog 600.000 godina. Pravo je čudo naći tvrđavu pod vodom. Arheolozi će ispitati istoriju zamka, a onda dati informacije o tome“, dodao je.

Urartu je bila antička kraljevina u Jermeniji na čijoj teritoriji se danas prostire deo Turske, Jermenije i Irana. Jezero Van se smatra važnim mestom za civilizaciju.

"Ono što do sada znamo jeste da je zamak star skoro 3.000 godina“, naveo je guverner Arif Karaman.

To nije prvo otkriće u ovom jezeru. Prošle godine pronašli su stalagmite na površini od 2.253 metra kvadratna. Ranije ove godine naleteli su na olupine ruskog broda za koji su mislili da potiče iz 1948. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: