"Nebo je menjalo boje, a onda se odjednom samo čulo - bum!"

Atle Stalesen, novinar lista "Barents Observer", nedavno je bio svedok izuzetno neobične pojave u Laponiji, domovini Deda Mraza.

Život

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 20.11.2017.

08:10

Foto: YouTube Screenshot

"Vozili smo po mraku, i nismo videli mnogo pred sobom. Tek dovoljno za vožnju", počinje svoju priču Atle Stalesen.

Stalesen se vozio sa prijateljima u Inariju na severu Finske, kada je ispred njih "nebo eksplodiralo".

"Prvo je počelo da menja boje, bilo je tu i crvene i plave, a odjednom - bum! Ogromna vatrena kugla osvetlila je ceo predeo. Nikad nisam video ništa slično", nastavlja Stalesen, novinar norveškog lista Barents Observer.

Stalesen tvrdi da je zaustavio auto da bolje vidi o čemu je reč, ali ubrzo je opet nastao muk i mrak, bez zvuka i mirisa.

Zapitao se da nije reč o meteoru ili neuspešnoj ruskoj ili finskoj raketi. Finci trenutno održavaju veliku vojnu vežbu u Laponiji, na severu zemlje, ali oružje se ispaljuje u Rovaniemiju, gradu koji je od Inarija udaljen oko 300 kilometara.

Nakon dolaska kući, novinar je otkrio da su ogromne vatrene kugle viđene i u norveškom gradu Tromsu i okrugu Finmark.

Ostali svedoci u Laponiji rekli su da su čuli snažne udare, praćene jakim svetlom.

Jirki Maninen, inženjer fizike sa Univerziteta u Oulu i stručnjak za svemir, smatra da je objekat koji je pao s neba verovatno meteor.

Svoju teoriju zasniva na snimcima koji su uhvatili svetlost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: