Detalji i tajne braka kraljice Elizabete i princa Filipa

Britanska kraljica Elizabeta, koja vlada već 65 godina, u ponedeljak će proslaviti 70. godišnjicu braka s princom Filipom.

Život

Izvor: Tanjug

Petak, 17.11.2017.

11:54

Detalji i tajne braka kraljice Elizabete i princa Filipa
Foto: Getty

Britanska prestolonaslednica, princeza Elizabeta, udala se za mornarickog oficira Filipa Mountbatena u londonskoj Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, samo dve godine nakon završetka Drugog svetskog rata.

Sedamdeset godina nakon tog raskošnog venčanja, kraljica Elizabeta i njen 96-godišnji suprug proslaviće platinastu godišnjicu braka u porodičnom krugu u dvorcu Vindzor, prenose britanski mediji.

Kako je najavljeno, javnih obeležavanja neće biti. Princ Filip ima kraljevski 'pedigre' i bez Elizabete. Njegov deda po ocu bio je grčki, a po majci danski kralj. Rođen je na Krfu 1921. godine, ali mu je porodica proterana iz Grčke dok je bio dete i nastanila se u Britaniji.

Elizabeti je u 65-godišnjoj vladavini, najdužoj u britanskoj istoriji, bio glavni oslonac. On joj je 1952. saopštio vest da joj je umro otac i da je postala kraljica.

"Jedna od tajni ovog vrlo, vrlo dugog braka, činjenica je da je Filip uvek smatrao da mu je glavna dužnost da podržava kraljicu, da joj pomogne kako god može i zna", kazao je Rojtersu istoricar Hjugo Vikers.

"On je jedina osoba koja kraljici može direktno reći što misli, i to rečnikom koji sam izabere".

Budući bračni par prvi se put sreo na venčanju Filipove rođake, grčke princeze Marine i Elizabetinog ujaka, vojvode od Kenta. Buduća kraljica tada je bila još devojčica. Godinama kasnije počeli su da se intenzivnije druže, a veridbu su objavlili u julu 1947.
Foto: Getty
Četiri meseca kasnije održano je venčanje, a pošto se Britanija još oporavljala od rata, raskošna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti sa ondašnjom britanskom svakodnevnicom obeleženom nestašicama.

I dok je venčanje njenog unuka Vilijama i Kejt Midlton 2011. ugodine u televizijskom prenosu pratilo dve milijarde ljudi, Elizabetinu svečanost je pratilo samo 200 miliona radijskih slušalaca, iako je deo venčanja snimljen na crno-belom filmu.

Iako su kao i svi bračni parovi imali uspona i padova, Elizabeta i Filip uspeli su da izbegnu neprilike kakve su troje od njihovo četvoro dece odvele do razvoda brakova. Najpoznatiji među njima je onaj princa Čarlsa i princeze Dajane.

"On je bio moja snaga i oslonac sve ove godine", rekla je kraljica Elizabeta u retkom govoru o Filipu povodom 50. godišnjice braka.

Princ Filip, kojem je zadnjih godina narušeno zdravlje, u avgustu se povukao sa svih javnih dužnosti.

"Bez njega bi kraljica imala težak i usamljen život. On je bio njena stena od trenutka stupanja na tron", kazala je biograf kraljevske porodice Klaudija Džosep, prenosi N1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: