"Najvažnije otkriće još od pronalaska spisa s Mrtvog mora"

Profesor jevrejske istorije Dejvid Fišmen kaže da je došao do "najvažnijeg otkrića", još od pronalaska zapisa s Mrtvog mora.

Život

Izvor: newser

Nedelja, 29.10.2017.

15:19

Tanjug / AP Photo/Seth Wenig

On je, naime, pronašao mnoštvo dokumenata za koja se verovalo da su uništena tokom Holokausta u Litvaniji, ali se ispostavilo da su ipak preživeli.

Njujorški YIVO institut za jevrejske studije je u saradnji sa litvanskom vladom arhivirao 170.000 stranica pronađenih 2016.

Naime, Institut za jevrejske studije osnovan je u Viljnusu 1925. i tada je bio najsveonuhvatnija biblioteka jevrejskog života na istoku Evrope. Nacisti su želeli da je u potpunosti unište i gotovo da su uspeli u tome.

Od silnih dokumenata, želeli su da sačuvaju samo delić za potrebe proučavanja u Nemačkoj, ali je grupa od 40 ljudi koji su poznavali hebrejski jezik i bili zaduženi za ovaj projekat, odlučila da spase što je moguće više dokumenata na šest lokacija širom getoa.
Tanjug / AP Photo/Seth Wenig
Litvanski bibliotekar Antanas Ulpis rizikovao je život da sakrije dokumenta od Sovjeta koji su proterali Nemce i čuvao ih je u podrumu Crkve svetog Đorđa.

Nakon pada SSSR-a, na videlo je izašlo oko 250.000 stranica, ali se ispostavilo da postoji još 170.000 smeštenih u mračnim uglovima podruma.

Novootkrivene strane su navodno još vrednije i istorijski važnije, ali Fišmen kaže da će za njihovu analizu biti potrebne decenije.

Među otkrićima je i razglednica Marka Šagala i dva pisma Šolema Alehema, čije su priče poslužile kao osnova za "Violinistu na krovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: