Ko su najbogatiji članovi evropskih kraljevskih porodica?

Od 14 aktivnih monarhija u Evropi, neke su bogatstvo nasledile te su zaista zavisne, dok ostale primaju bespovratna sredstva te troškove njihovog života pokrivaju vlade država koje predstavljaju.

Život

Izvor: tportal.hr

Utorak, 17.10.2017.

08:15

Ko su najbogatiji članovi evropskih kraljevskih porodica?
Foto: Getty

Princ Hans-Adam II

Lihtenštajnski princ, 72-godišnji Hans-Adam II, mesečno prima 250.000 švajcarskih franaka. Svoje bogatstvo uglavnom temelji na privatnoj banci LP Grup, a istovremeno ima mnoge investicije u nekretninama širom Lihtenštajna, kao i šume i vinarije. Forbs je 2008. godine procenio bogatstvo vladajuće porodice na čak 3,8 milijardi funti.

Kralj Filip VI i kraljica Leticija

Španska kruna dobija paušalnu svotu od države, koja je 2014. i 2015. godine iznosila 6,9 miliona evra. Od toga je najveći deo otišao kralju Filipu, dok je nešto manje dobila njegova supruga, kraljica Leticija. Osim toga, španska državna organizacija upravlja sa svih osam kraljevskih palata, pet kraljevskih rezidencija i deset manastira koje trenutno koristi kraljevska porodica.

Vojvoda Henri

Luksemburška vojvodska porodica dobija svake godine po 300.000 franaka još od 1948. godine za obavljanje svojih dužnosti. Osim toga, iz budžeta za 2017. godinu izdvojeno je 8,9 miliona funti za troškove plemstva.

Kraljica Margareta II

Danska svake godine daje kraljevskoj porodici 9,6 miliona funti. Taj iznos se potom deli na sve pripadnike kraljevske porodice, a ostatak pokriva sve troškove njihovih aktivnosti, kao i neke privatne troškove. Najviše naravno odlazi kraljici Margareti II. Osim toga, polovina danskih kraljevskih palata u vlasništvu je države, dok je ostatak u vlasništvu kraljevske porodice.
Foto: Thinkstock
Kralj Filip

Situacija u Belgiji slična je onoj u Danskoj, pa tako država donosi milione na račune tamošnje kraljevske porodice. U 2013. godini taj je iznos bio 10,4 miliona funti, od čega je deo finansirala i vlada. Posedi na kojima boravi i deluje belgijska kraljevska porodica većinom su u vlasništvu države, dok su mali deo njih samostalne javne ustanove i time finansijski nezavisne.

Kralj Karl Gustav XVI

Švedska je pre dve godine dodelila oko šest miliona funti švedskom kraljevstvu za pokriće službenih dužnosti kralja i troškove života. Osim toga, uprava kraljevstva procenjuje svoje bogatstvo na 5,8 miliona funti, a istovremeno zarađuje od turističkih poseta palati. Kada se sve zbroji, kralju ukupno odlazi 11,8 miliona funti, dok se njegovo privatno bogatstvo procenjuje na 54 miliona funti.

Kralj Harald V i kraljica Sonja

Norveška vlada dodeljuje 23,8 miliona funti kraljevskoj kući te dodatnih 1,1 milion funti kralju i kraljici za pokriće osobnih troškova, a 900.000 funti odlazi princu i princezi. Kraljevske rezidencije su u vlasništvu države i otvorene su za javnost, ali su na raspolaganju kraljevskoj porodici. Kralj poseduje kraljevsku jahtu, iako je čuva i održava Kraljevska norveška mornarica.

Kralj Vilem-Aleksander

Godine 2015. budžet kralja Vilema-Aleksandera iznosio je 35,8 miliona funti, što obuhvata troškove službenih poseta i putovanja u inostranstvo. Deo od tog iznosa odlazi i njegovoj majci, pređašnjoj kraljici Beatriks, koja je 33 godine bila na tronu. Forbs je 2007. godine procenio kraljičino bogatstvo na 230 miliona funti, a ustanovilo se i da trenutni kralj lično bogatstvo uglavnom broji u nekretninama.
Foto: Getty
Princ Albert

Kneževina Monako je 2015. godine izdvojila čak 39 miliona funti za troškove svoje vladajuće porodice, ali javnosti nije poznato kako se taj iznos deli između članova porodice, međutim najverovatnije je to da, kao i svuda, najveći iznos odlazi onome na vrhu, a to je u ovom slučaju princ Albert.

Kraljica Elizabeta II

Engleska kraljevska porodica očekivano je na vrhu liste najbogatijih monarha. Među njima nesumnjivo pobeđuje 91-godišnja kraljica Elizabeta II. Kao i većini s ovog spiska, država godišnje odvaja velik iznos novca za kraljevsku porodicu, a u engleskom slučaju prošle godine radilo se o 42,8 miliona funti.

Uz to je kraljica dobila 14,9 miliona funti od najma nekretnina i ostalih izvora prihoda koji nisu detaljno poznati javnosti. Prema poslednjim podacima, bogatstvo jedne od najdugovečnijih vladarki procenjeno je na 322 miliona funti.
Foto: Getty

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: