Otkud crveno nebo nad Britanijom? /VIDEO

Nebo neuobičajno crvenkaste boje, kao i sunce, zabeleženi su danas širom Britanije, a taj fenomen povezuje se sa olujom "Ofelija".

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.10.2017.

20:51

Otkud crveno nebo nad Britanijom? /VIDEO
Foto: Youtube Screenshot

Kako objašnjava voditelj vremenske prognoze na Bi-Bi-Siju Simon Kin, oluja je donela tropski vazduh i prašinu iz Sahare. On smatra da su za taj fenomen odgovorni i sumški požari u Portugalu i Španijii.

"Ofelija je nastala na Azorskim ostrvima, gde je imala snagu uragana, i dok je sledila put ka severu povukla je tropski vazduh iz Sahare", rekao je King.

Kako je dodao, to znači da je sa sobom donela i prašinu.

"Prašina se podiže u vazduh i odlazi visoko u atmosferu", ističe King i navodi da "zato što je prašina tako visoko, svetlost sunca rasipa se u većim talasnim dužnima, što pojačava crvenu boju spektra, tako da deluje crveno našim očima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: