Para na paru ide: U Švajcarskoj je i otpadna voda pravo zlato

Naredna zlatna groznica možda se desi baš u švajcarskoj kanalizaciji, navodi se u novoj studiji.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 12.10.2017.

11:50

Para na paru ide: U Švajcarskoj je i otpadna voda pravo zlato
foto: thinkstock

Istraživači sa švajcarskog Instituta tehnologije ispitivali su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske i procenili da kroz sistem svake godine prolazi 43 kilograma zlata, čija se vrednost procenjuje 1,8 miliona dolara.

Koncentracija dragocenih metala je toliko mala da ne predstavlja nikakvu pretnju po okruženje. Ipak, u nekim oblastima kao što je Tičini na jugu zemlje, postoje dovoljne količine koje otežavaju reciklažu.

S obzirom na količine koje bi mogle da se recikliraju, a kasnije i obnove metali iz otpadnih voda, ne čudi što pričamo o zemlji koja u proseku preradi oko 70 odsto svetskog zlata svake godine.

Naučnici su se u početku plašili da će se ponoviti kritična koncentracija retkih metala koji se trenutno nalaze u Rajni. Međutim, analize pokazuju da je sve u granicama normale, iako Institut upozorava da se vrlo malo zna o potencijalnim toksikološkim efektima retkih metala u tragovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: