Bivši agent FBI ponovo otvara jedan od najpoznatijih slučajeva

Uprkos decenijama istrage, još postoje pitanja u vezi sa slučajem Ane Frank na koja nije odgovoreno.

Život

Izvor: Newser

Četvrtak, 05.10.2017.

11:35

Bivši agent FBI ponovo otvara jedan od najpoznatijih slučajeva
Foto: Gettyimages

Kako je pronađeno sklonište u kojem se Ana Frank skrivala za vreme Holokausta i danas je misterija, iako je njen otac Oto, jedini preživeli član porodice, proveo godine pokušavajući da dođe do odgovora, prenosi Mental Floss.

Ipak, jedan bivši agent FBI planira da ponovo otvori zastareli slučaj, prenosi Gardijan.

Vins Pankoke i njegov tim od 19 forenzičkih stručnjaka pokušaće pomoću novih metoda da utvrde kako su se događaji odvijali pre nego što je Ana odvedena u Bergen-Belsen, gde je umrla najverovatnije od tifusa.

Ceo tok procesa biće beležen na sajtu "Cold Case Diary", a rezultati istrage trebalo bi da budu objavljeni 4. avgusta 2019. godine, 75 godina nakon otkrivanja skloništa Frankovih.

Veruje se da je porodicu izdao Gestapo, mada je muzej Kuća Ane Frank prošle godine objavio studiju koja ukazuje na to da je sklonište možda otkriveno slučajno.

Pankoke navodi da je otkrio dokumenta vezana za hapšenje Frankovih, za koje se ranije verovalo da su uništena, a koja su zapravo poslata u SAD nakon Drugog svetskog rata i tek nedavno deklasifikovana.

Istraživači će takođe izvršiti detaljnu analizu arhiva Kuće Ane Frank, kao i brojnih zapisa izjava svedoka i saslušanja u vezi sa ovim slučajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: