Dijamant veličine teniske loptice prodat za 53 miliona dolara

Najveći dijamant pronađen u više od 100 godina, veličine teniske lopte, prodat je za 53 miliona dolara, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC). Dijamant od 1.109 karata, težak 220 grama, prodala je juče kanadska kompanija Lukara (Lucara) luksuznoj britanskoj draguljarnici Graf dajmonds (Graff Diamonds).

Život

Izvor: Beta

Utorak, 26.09.2017.

16:48

Dijamant veličine teniske loptice prodat za 53 miliona dolara
Printscreen YouTube/Sotheby's

Dijamant nazvan "Lesedi la rona", što znači "Naše svetlo" na jeziku csana iz Bocvane, iskopan je iz rudnika u toj zemlji 2015. godine. To je najveći dijamant iskopan od 1905. godine.

Lukara se nadala da će dobiti najmanje 70 miliona dolara za dragi kamen, preneo je Si-En-En (CNN).

Direktor Lukare Vilijam Lamb je rekao da je cena koju je platio Graf nadmašila sumu ponuđenu na aukciji u Sotbiju prošle godine, ali je manje od 63 miliona dolara, koliko je Lukara dobila za jedan dijamant od 813 karata.

Najveći dijamant iskopan je u Južnoj Africi 1905. godine. Dijamant Kulinan (Cullinan) od 3.106 karata je potom isečen u manje dijamante, od kojih se neki nalaze u kruni britanske kraljevske porodice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: