Uzbudljivo otkriće: Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Velikog

Izgubljeni grad Aleksandra Velikog bio je magično mesto u kom se pilo vino i u kom su filozofi razmenjivali mudrost. Sada, 2000 godina nakon smrti velikog ratnika, arheolozi smatraju da su pronašli to gotovo mitsko mesto.

Život

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 25.09.2017.

17:58

Uzbudljivo otkriće: Pronađen izgubljeni grad Aleksandra Velikog
Foto: Gettyimages

Naučnici su prvi put primetili tragove drevne naseobine još 1996. dok su posmatrali snimak Kalatga Derbenda u Iraku koji su napravili američki špijuni. Međutim, zbog političkih (ne)prilika mesto nije moglo biti istraženo sve donedavno, kada je savremena tehnologija potvrdila da je reč o gradu starom dva milenijuma, u kom su se preplitali grčki i rimski uticaji.

Smatra se da je taj grad osnovao Aleksandar Veliki 331. godine pre nove ere, a da ga je naselilo 3.000 njegovih vojnih veterana.

Smatra se da je Kalatga Darband, čiji naziv na kurdskom otprilike znači “dvorac na planinskom prelazu”, bio na putu Aleksandra Makedonskog kada je krenuo u napad na Darija III u Persiji 331. godine

Vođa istraživanja, britanski arheolog Džon Mekginis, kaže da je tokom proleća cela oblast snimljena dronom, a da je iskopavanjem pronađeno mnoštvo crepova od terakote i grčko-rimskih statua, što sugeriše da su grad naseljavali Aleksandrovi podanici.

Među pronađenim statuama nalazi se ženska figura, za koju se smatra da predstavlja Persefonu, grčku boginju vegetacije, dok druga muška verovatno predstavlja Adonisa, boga plodnosti.

Pronađen je i novčić sa likom Orodesa II, kralja Partije koji je vladao od 57. do 37. godine pre nove ere.

Grad je štitilo veliko utvrđenje koje se prostiralo od reke do planine, a ukupno je zauzimao oko 60 hektara.

Projekat istraživanja ovog lokaliteta deo je 40 miliona dolara vrednog plana iračke vlade da obnovi istorijska mesta, koja je unuštila Islamska država. Takođe, program uključuje dovođenje grupa iračkih arheologa u London na obuku u Britanskom muzeju.

Istraživači su sada u potrazi za pisanim dokazom za njihove sumnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: