Rešena "majka svih misterija": Otkriveno kako su građene piramide

Arheolozi su otkrili niz fascinantnih dokaza koji rešavaju jednu od najvećih misterija na svetu - kako je društvo iz bronzanog doba, koje nije bilo tehnološki razvijeno, uspelo da pomera ogromne blokove krečnjaka i granita od kojih su građene piramide u Gizi.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 24.09.2017.

13:55

Rešena
Foto: Thinkstock

Nedavno otkriće natpisa na antičkom papirusu, drvenog čamca i genijalnog sistema vodenih kanala bacilo je novo svetlo na impozantnu infrastrukturu koju su stvorili graditelji Gize.

Na parčetu papirusa koji je pronađen u luci Vadi el-Džarf, a koji je lično pisao nadzornik Merer - vođa tima od 40 elitnih građevinara, detaljno je opisano kako su 170.000 tona teški blokovi krečnjaka prevoženi Nilom do Gize (svaki blok težio je 2.5 tone).

Radnici bi ukrcali blokove na drvene brodove koji su bili međusobno povezani užadima, a zatim bi brodovi plovili kanalima do unutrašnje luke, koja je bila udaljena samo nekoliko kilometara od piramida. Radnici su zapravo putem kanala preusmerili tok reke Nil.

Iako se već dugo zna da su granitni blokovi od kojih su sagrađene piramide dopremljeni iz Asvana, 855 metara južno od Gize, a blokovi krečnjaka iz Ture, osam kilometara dalje, arheolozi nisu mogli da se slože u vezi sa time kako je građevinski materijal tačno transportovan.

Ostaci kanala pronađeni su ispod prašnjavog platoa u Gizi, kao i glavni bazen u kojem su vršene glavne isporuke.

U izvršenju projekta je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi, prenosi Dejli mejl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: