Putin zabrinut: "Kada će nas pametni roboti pojesti?"

Ruski predsednik Vladimir Putin zastrašen je pojavom i širenjem veštačke inteligencije, što je i izrazio u razgovoru sa direktorom ruskog internet-giganta Yandex Arkadijem Voložom, upitaviši koliko će još vremena proći dok nas pametni roboti "ne pojedu".

Život

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

13:38

Putin zabrinut:
GettyImages

Putin i Volož su, tokom sastanka u sedištu Yandexa u Moskvi, razgovarali o naprednim mogućnostima veštačke inteligencije, kada je ruski predsednik svom sagovorniku iznenada postavio to neočekivano pitanje.

Volož je na njega odgovorio: "Nadam se nikad!"

Potom je objasnio Putinu da su mašine "bolje od ljudi" u nekim područjima, dajući kao primer to da je bager bolji u kopanju od čoveka sa ašovom.

"I pored toga, bageri nas nisu pojeli", rekao je Vorož.

Putin nije bio impresioniran takvim odgovorom, pa je na to replicirao:

"Ali oni ne razmišljaju."

Predsednik Rusije je, početkom meseca, izjavio da veštačka inteligencija predstavlja budućnost ne samo za Rusiju, već i za čovečanstvo, kao i da uporedo sa "kolosalnim mogućnostima" koje nudi, ona donosi i "pretnje koje je teško predvideti".

"Onaj ko postane lider u ovoj sferi postaće vladar sveta", dodao je Vladimir Putin, obećavši da će Rusija deliti saznanja od kojih dođe na ovom polju, kako bi se izbegao tehnološki sukob.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: