Roboti će rukovanjem moći da razumeju emocije

Dodir predstavja jedno od najvažnijih ljudskih čula, koje nam omogućava da osetimo svet oko nas. On nam daje najvažnije informacije o drugim ljudima, već pri prvom rukovanju.

Život

Izvor: B92

Petak, 22.09.2017.

09:07

Roboti će rukovanjem moći da razumeju emocije
Thinkstock / Ilustracija

Istraživači Univerziteta Paris-Saclay, zbog toga, pokušavaju da kroz dodir razviju emocije kod robota. Cilj njihovog tima je razvoj robota koji će biti osetljiv na dodire, kao što je to čovek, prenosi Tech Radar.

Robotičarka Adriana Tapus i njene kolege otkrivaju da žele da naprave robota koji će kroz taktilnu simulaciju osećati emocije i razmišljati kao čovek. Kako kaže, ljudi kroz rukovanje mogu da otkriju nečiji karakter, što oni žele da usade i u njihovog robota.

"Dati robotu poseban karakter je jedini način da naša veza sa veštačkom inteligencijom opstane", smatra Tapus.

Tim istraživača započeo je testiranje robota upravo na rukovanju. U 75 odsto slučajeva, robot je na osnovu čvrstine ruke i jačine rukovanja mogao da otkrije pol i snagu osobe sa kojom se rukuje.

Naučnici nastavljaju da testiraju robota dok ne bude sposoban da prepozna osnovne emocije kroz rukovanje.
"Naše istraživanje će pomoći budućim generacijama robota da budu ljubazni, empatični i možda imaju svoj smisao za humor", zaključuje Tapus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: