- Vesti -

Najvišu zabeleženu temperaturu na Zemlji danas ne bismo preživeli

Najviša temperatura ikada zabeležena na Zemlji iznosila je neverovatnih 2.370 stepeni Celzijusove skale. To je tek nešto manje od polovine temperature izmerene na Suncu, otkrili su naučnici.

Izvor: B92, Izvor: dailymail.co.uk
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Rekordna temperatura nastala je posle udara asteroida, koji je formirao 28 kilometara širok krater jezera Mistastin u Kanadi.

Istraživači Univerziteta Kurtin, iz australijskog grada Perta, i Vestern univerziteta iz Londona u Ontariju, svoje otkriće zasnivaju na prisutnosti kubičnog cirkona, koji u prirodi može da se formira samo pri temperaturama od 2.370 stepeni ili višim.

Australijski i kanadski naučnici pronašli su dokaze da je temperatura u krateru bila dovoljno visoka da je cirkon mogao da promeni svoju strukturu.

Oni prethodno nisu razmatrali mogućnost da bi pronađeni cirkon mogao da im posluži kao "termometar".

Minerali pri toliko visokim temperaturama obično ispare, zbog čega je otkriće kubičnog cirkona pružilo pravi uvid u okolnosti udara asteroida do koga je došlo pre 38 miliona godina.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Ben Aflek ponovo na odvikavanju od alkohola

Američki glumac Ben Aflek, koji je do sada dva puta bio na odvikavanju od alkohola - 2001. i 2017. godine, opet je zbog pića izgubio kontrolu, a njegova porodica insistira da se prijavi na odvikavanje, javljaju mediji.

Vesti nedelja 22.10. 19:45 Komentara: 1
strana 1 od 3526 idi na stranu