"Trećina Severnokorejaca je na drogama koje im lekari prepisuju"

Severna Koreja je ukinula mnogo stvari – uključujući gledanje južnokorejskih sapunica – ako vas uhvate u gledanju možete ostati i bez života.

Život

Izvor: 9news.com.au

Sreda, 13.09.2017.

16:00

foto: getty

Dok diktatura Kima Džonga Una ukida gotovo sve od Biblije do frizure, čini se da je režim zažmurio na jedno oko kada je upotreba droge u pitanju. Barem tako tvrdi neimenovani disident koji je jednoj organizaciji za ljudska prava u Južnoj Koreji ispričao da se u njegovoj domovini „lakše dolazi do droge nego do pirinča“.

On je dodao i da se koriste čitave fabrike, ali i laboratorije pri univerzitetima za proizvodnju ilegalnih droga.

Stiven Nagi sa hrišćanskog univerziteta u Tokiju objašnjava da severnokorejska vlada ima više koristi od trgovine drogom i tvrdi da ih trećina Severnokorejaca konzumira, kao da lekari upravo ovu drogu prepisuju građanima.

“Ova droga stimuliše zastrašeno stanovništvo da održi dovoljno energije i nastavi da ispunjava zahteve režima, uključujući i poljoprivrednu proizvodnju“, kaže on za australijski "Najn njuz" (9news).

Zanimljivo je i da je kristal met preplavio kinesku granicu, odnosno pogranični grad Liaoning.

“Ako ste zavisnik od droge u Kini, onda koristite heroin. Ali u provincijama se sada najviše konzumira kristal met“, upozoravaju stručnjaci i podsećaju da je 2003. godine Australija raskrinkala švec droge u teretnom brodu Pong Su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: