- Vesti -

"Trećina Severnokorejaca je na drogama koje im lekari prepisuju"

Severna Koreja je ukinula mnogo stvari – uključujući gledanje južnokorejskih sapunica – ako vas uhvate u gledanju možete ostati i bez života.

Izvor: 9news.com.au
Podeli
foto: getty
foto: getty

Dok diktatura Kima Džonga Una ukida gotovo sve od Biblije do frizure, čini se da je režim zažmurio na jedno oko kada je upotreba droge u pitanju. Barem tako tvrdi neimenovani disident koji je jednoj organizaciji za ljudska prava u Južnoj Koreji ispričao da se u njegovoj domovini „lakše dolazi do droge nego do pirinča“.

On je dodao i da se koriste čitave fabrike, ali i laboratorije pri univerzitetima za proizvodnju ilegalnih droga.

Stiven Nagi sa hrišćanskog univerziteta u Tokiju objašnjava da severnokorejska vlada ima više koristi od trgovine drogom i tvrdi da ih trećina Severnokorejaca konzumira, kao da lekari upravo ovu drogu prepisuju građanima.

“Ova droga stimuliše zastrašeno stanovništvo da održi dovoljno energije i nastavi da ispunjava zahteve režima, uključujući i poljoprivrednu proizvodnju“, kaže on za australijski "Najn njuz" (9news).

Zanimljivo je i da je kristal met preplavio kinesku granicu, odnosno pogranični grad Liaoning.

“Ako ste zavisnik od droge u Kini, onda koristite heroin. Ali u provincijama se sada najviše konzumira kristal met“, upozoravaju stručnjaci i podsećaju da je 2003. godine Australija raskrinkala švec droge u teretnom brodu Pong Su.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Kina šalje rovere na Mars

Kineski program istraživanja planete Mars "uveliko je u toku", a tokom misije, predvidjene za 2020. godinu, robotska vozila će sakupljati "podatke o okolini, morfologiji, strukturi tla i atmosferi na Marsu", rekao je danas glavni arhitekta misije Čang Rongćjao.

Vesti sreda 20.09. 20:39 Komentara: 4

Kako izgleda Zemlja sa dalekih svemirskih destinacija?

Kad gledamo zvezde na noćnom nebu, mi zapravo gledamo u prošlost. Pošto je svetlosti potrebno mnogo vremena da pređe ogromna bespuća svemira, svaki nebeski objekat koji posmatramo vidimo onako kako je izgledao u davnini. Ali kako izgleda Zemlja, posmatrana s tih udaljenih destinacija?

Vesti sreda 20.09. 18:30 Komentara: 17

"Većina najboljih ljudi je već mrtva"

Čuveni montipajtonovac glumac Džon Kliz gostovao je u poslednjem izdanju emisije "The Tonight Show" autora Džimija Felona, sa kojim je na sebi svojstven način govorio o svojoj starosti i predstojećoj smrti.

Vesti sreda 20.09. 17:38 Komentara: 14
strana 1 od 3476 idi na stranu