- Vesti -

Bivši vojnik SAD: Smislio sam odličan način da uništimo S. Koreju

Bivši član Mornaričkih Foka - elitne formacije Marinskog korpusa američke vojske, Džoko Vilink, smislio je vrlo inovativan način za rušenje severnokorejskog političkog režima.

Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Bacite 25 miliona ajfona na Severnu Koreju u isto vreme, postavite satelite svuda oko zemlje i obezbedite ljudima besplatan internet", napisao je Vilink na Tviteru.

Ovaj tvit privukao je pažnju Biznis insajdera, koji je želeo da proveri da li bi ideja zaista uspela.

Stučnjak za Severnu koreju iz Stimson centra u Vašingtonu Jun Sun potvrdio je da zamisao nije tako preterana kao što se na prvi pogled čini.

"Ovakav pristup predstavljao bi zaobilazni put, ali šansa za uspeh ipak postoji", kaže Sun.

Vojne reakcije Severne Koreje na balone koji nose južnokorejske DVD-ove i pamflete govore da je Pjongjang i te kako svestan opasnosti koje nosi nagli ulazak 25 miliona stanovnika u svet.

"Kim Džong-un zna da će njegov režim postati neodrživ čim stanovništvo shvati šta propušta. Zna da će tada biti zbačen sa vlasti", rekao je Sun.

Pristup internetu u Severnoj Koreji vrlo je ograničen, a sadržaj strogo cenzurisan.

U međuvremenu, UN se drže tradicionalnijih pristupa: u ponedeljak su uvedene najteže sankcije ovoj zemlji do sada.

Vesti

Dugo čuvane tajne beogradskog podzemlja /FOTO

“Nema grada na svetu oko koga su se jagmili toliki narodi, pod čijim su se bedemima vodile tolike bitke, koji je toliko puta menjao vlasnika i pedeset puta bio uništavan da bi se svih pedeset puta ponovo iz istorijskog groba podigao – kao što je naš Beograd” – rekao je jednom Borislav Pekić.

Vesti utorak 21.11. 09:00 Komentara: 23
strana 1 od 3570 idi na stranu