- Vesti -

Rover na Marsu došao do saznanja koje bi moglo sve da promeni

Pitanje da je život na Marsu moguć postavlja se već decenijama, a nakon pronalaska tečne vode na Crvenoj planeti, ova tema je postala učestalija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Robotsko vozilo NASA-e Kjuriositi donelo je nova saznanja koja su još više zaintrigirala naučnike i javnost.

Istraživači navode da je rover otkrio bor u krateru Gejl starom 3.8 milijardi godina. U pitanju je element koji može da utiče na nastanak RNK, a samim tim i na sintezu DNK.

Mesto na kome je bor otkriven ukazuje na nekadašnje postojanje podzemnih voda, pa tim istraživača smatra da postoji mogućnost da su vode u ovom krateru imale uslova za nastanak života.

"Kako boraks ima bitnu ulogu u nastajanju RNK, pronalaženje bora na Marsu stvara mogućnost postojanja života na toj planeti“, naveo je vođa studije Patrik Gasda u objavljenom saopštenju, piše Gizmodo.

"Bez RNK život nije moguć. Prisustvo bora nam govori da, ukoliko na Marsu ima organskih sastojaka, hemijske reakcije koje dovode do stvaranja RNK bi se mogle desiti“.

Rover Kjuriositi bi takođe specijalnim kamerama mogao da istraži znake života na Marsu, ako ga je bilo.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Kina šalje rovere na Mars

Kineski program istraživanja planete Mars "uveliko je u toku", a tokom misije, predvidjene za 2020. godinu, robotska vozila će sakupljati "podatke o okolini, morfologiji, strukturi tla i atmosferi na Marsu", rekao je danas glavni arhitekta misije Čang Rongćjao.

Vesti sreda 20.09. 20:39 Komentara: 4

Kako izgleda Zemlja sa dalekih svemirskih destinacija?

Kad gledamo zvezde na noćnom nebu, mi zapravo gledamo u prošlost. Pošto je svetlosti potrebno mnogo vremena da pređe ogromna bespuća svemira, svaki nebeski objekat koji posmatramo vidimo onako kako je izgledao u davnini. Ali kako izgleda Zemlja, posmatrana s tih udaljenih destinacija?

Vesti sreda 20.09. 18:30 Komentara: 17

"Većina najboljih ljudi je već mrtva"

Čuveni montipajtonovac glumac Džon Kliz gostovao je u poslednjem izdanju emisije "The Tonight Show" autora Džimija Felona, sa kojim je na sebi svojstven način govorio o svojoj starosti i predstojećoj smrti.

Vesti sreda 20.09. 17:38 Komentara: 14
strana 1 od 3476 idi na stranu