Devojčica iz Rusije preminula jer roditelji ne veruju u sidu

Jedna desetogodišnja devojčica iz Sankt Peterburga preminula je 27. avgusta od posledica side, nakon što su njeni roditelji odbili terapiju.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

12:39

Devojčica iz Rusije preminula jer roditelji ne veruju u sidu
foto: thinkstock

Njen otac je pravoslavni sveštenik koji ne veruje u postojanje virusa HIV-a, pa je zabranio lekarima da započnu terapiju protiv bolesti iz verskih razloga.

Aktivisti, ali i sud su mesecima pokušavali da spasu devojčicu, čiji identitet nije objavljen u javnosti, ali u tome nisu uspeli jer je porodica ta koja mora zvanično da odobri početak terapije.

Sveštenik i njegova žena veruju da lekovi i savremeni metodi terapije izazivaju “više štete nego koristi“, piše “Rosbalt.

Malena Kristina je usvojena, a roditelji su u procesu usvajanja znali da je devojčica rođena sa virusom HIV-a. Ova porodica je usvojila još sedmoro dece sa različitim bolestima, kojima takođe odbija da daje terapiju. Pre godinu dana tužilac je naložio roditeljima da započnu sa terapijom i hospitalizuju devojčicu. Nažalost, bilo je kasno.

Inače, Ruska pravoslavna crkva ne poriče postojanje HIV-a/side. Uloga crkve je da se bori protiv širenja virusa i HIV se objašnjava kao jedno od "najozbiljnijih oboljenja sa kojima se suočavaju zemlje Komonvelta".

“Stav Crkve je realan. Odbacujemo one koji su protiv terapije“, rekao je arhiepiskop Maksim Pletnjev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: