Šta "ravnozemljaši" kažu o pomračenju Sunca?

Za neke ljude solarna eklipsa ili pomračenje Sunca tema je za nešto drugačije interpretacije od onih zvaničnih, naučno ustanovljenih.

Život

Izvor: B92

Utorak, 22.08.2017.

16:26

Šta
GettyImages

Poborinci ideje o ravnoj Zemlji ubeđeni su, izvan svake sumnje, da je naša planeta ravna ploča, zbog čega su već duže vreme predmet pošalica i viceva na internetu, piše Independent.
Is it true? from flatearth
Međutim, "ravnozemljaši" su veoma aktivni na mreži pa su tako Tviter i Redit bili zatrpani porukama koje ohrabruju ljude da ne nose posebne zatamnjene naočare dok posmatraju pomračenje, pošto je "sve to Nasina zavera".

Ovo je potpuno pogrešno zbog toga što će, nezavisno od različitih mišljenja o izgledu planete, Sunce sijati i moći da ošteti vid posmatrača. Neko ko trezveno razmišlja mogao bi da pomisli da su upravo događaji kakvo je pomračenje sunca alarm za buđenje "ravnozemljaša". Ali izgleda da nisu...

Mnogi od njih su na društvene mreže postavljali tabele i dijagrame koji tumače kako pomračenje "radi", nezavisno od toga šta kaže NASA. Čak postoji i "ravnozemljaški" digitalno animirani solarni model ravne Zemlje koji objašnjava pomračenje. Kada su senke u pitanju, mnogi "ravnozemljaši" tvrde, koristeći baterijske lampe i kućne predmete, da senka objekta ne može biti manja od samog objekta. Pa se, tako, pitaju kako senka Meseca može da bude manja od samog Meseca, dok prolazi preko teritorije SAD? Profesor Univerziteta u Bafalu Vil Kini na to odgovara da Sunce nije jedan običan snop svetlosti, kao što je to baterijska lampa. Ono je neverovatno veliki izvor svetosti, čiji snopovi emituju svetlost u svim pravcima.

"Ono što vam je potrebno jeste dodatni izvor svetlosti koji se nalazi na takvoj razdaljini da je skoro identične veličine kao ono čime ga blokirate", kaže Kini. Kao još jedan od argumenata, "ravnozemljaši" koriste i tvrdnju da se Zemlja okreće sa zapada ka istoku, dok se solarna eklipsa kreće od istoka ka zapadu.

A to se događa zbog toga što se Mesec tako kreće po svojoj orbiti, a takođe se i kreće mnogo brže od Zemlje, piše IFL Science

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: