Kraj jedne ere: NASA lansirala poslednji satelit za praćenje

NASA je danas lansirala poslednji satelit za praćenje i komunikaciju i tako kompletirala mrežu.

Život

Izvor: Beta

Petak, 18.08.2017.

17:20

Kraj jedne ere: NASA lansirala poslednji satelit za praćenje
Foto: Youtube Screenshot/SciNews

Kraj jedne ere je nastupio pošto je uzleteo satelit TDRS-M, trinaesti i poslednji deo Satelitske mreže za praćenje i prenos podataka. Satelit je iz Kejp Kanaverala ponela raketa "atlas pet". NASA je TDRS satelite slala u svemir od 1983. Mreža se nalazi na visini od 22.300 milja i povezuje kontrolu na Zemlji sa Međunarodnom svemirskom stanicom, svemirskim teleskopom "Habl" i drugim objektima u niskoj orbiti. Cena satelita je 408 miliona dolara, odnosno 540 miliona ako se uračuna i raketa. Lansiranje je odloženo za dve nedelje, pošto je prošlog meseca dizalica udarila u jednu od antena satelita. Njegov proizvođač Boing je zamenio oštećenu antenu i preduzeo mere da bi se prečile buduće nesreće. Rečeno je da je za incident kriva greška radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: