U Beču je lakše doći do izgubljenih stvari nego bilo gde drugde

Sve nađene stvari u Beču se, prema pravilu, moraju vratiti vlasnicima, odnosno predati odgovarajućim službama.

Život

Izvor: Radiosarajevo.ba

Četvrtak, 17.08.2017.

08:10

U Beču je lakše doći do izgubljenih stvari nego bilo gde drugde
Thinkstock / Ilustracija

Pored uobičajenih biroa za nađene stvari, gde se donose nađene stvari veće vrednosti (dokumenta, novčanici, mobilni telefoni, foto-aparati i slično), u Beču postoje i specijalne kutije u koje anonimno mogu da se ubace pronađene stvari manje vrednosti kao što su kišobrani, igračke ili odeća.

Reč je o posebnim metalnim kontejnerima koji se nalaze na 100 lokacija u celom gradu. Osim kutija koje se nalaze unutar reciklažnih dvorišta, sve ostale građanima su na raspolaganju 24 sata. O njihovom održavanju i pražnjenju brine se bečka komunalna služba za čistoću.

Sve kutije, kao i biroi za nađene stvari, ucrtani su u interaktivnu mapu grada. Pomoću aplikacije službe za čistoću, lokacije kutija i radna vremena biroa vrlo brzo su dostupni i pomoću mobilnih telefona.

U Beču je 2016. godine pronađeno 76.000 izgubljenih stvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: