- Vesti -

Razotkriveno najveće bekstvo nacista iz zarobljeništva 1945.

Dugo nije bilo poznato kako su 83 nemačka zarobljenika uspela da pobegnu iz logora u Južnom Velsu u martu 1945, ali sada je misterija rešena.

newser
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Rad objavljen u časopisu "Journal of Conflict Archaelogy" opisuje najveće bekstvo nemačkih zatvorenika u Drugom svetskom ratu i to iz Logora 198 u Južnom Velsu.

Ovaj logor bio je namenjen za smeštaj 1.600 ljudi, ali je u njemu boravilo oko 400.000. Tako užasni uslovi mnoge su terali na bekstvo, ali im istovremeno i omogućavali da se neopaženo iskradu.

Istraživači su nedavno skenirali tle na kom se logor nalazio i otkrili tunel povezan sa Kolibom 9.

Tunel je relativno plitak - nalazi se svega 1,5 metara ispod zemlje. Iako je ulaz zapečaćen betonom, unutrašnjost je neverovatno očuvana, kažu naučnici.

Pronađen je i lažni zid u prostoriji za turširanje, iza kog su zatvorenici sakrivali iskopanu zemlju.

Niko od 83 nemačka zatvorenika nije uspeo da se vrati u Nemačku.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Pokrenuta istraga u kompaniji "Vajnstin"

Vrhovni tužilac savezne američke države Njujork Erik Snajdermen, pokrenuo je danas istragu o kršenju ljudskih prava u kompaniji "Vajnstin", usled niza optužbi za seksualno uznemiravanje koje su u prethodnom periodu iznete na račun holivudskog producenta Harvija Vajnstina.

Vesti ponedeljak 23.10. 20:58 Komentara: 0

Preživeo susret sa tigrastom ajkulom: "Mislio sam da je to kraj"

Jedan britanski ronilac, koji je preplivao 7,5 kilometara do obale pošto je izgubio iz vidokruga čamac sa kojeg je zaronio, tvrdi da ga je u delu puta pratila tigrasta ajkula, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).Džon Kreg (34) bio je u podvodnom ribolovu na zapadu Australije kada je došlo do susreta s ajkulom.

Vesti ponedeljak 23.10. 13:25 Komentara: 4
strana 1 od 3527 idi na stranu