Sonda "Novi horizonti" se približava Kajperovom pojasu

Američka svemirska sonda "Nju horajzons" (New Horizons), najbrža svemirska letelica koja je do sada lansirana, približava se Kajperovom pojasu, regionu ledenih asteroida daleko od orbita najdaljih planeta.

Život

Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.08.2017.

12:51

Sonda
Foto: Gettyimages

"Nju horajzons" delimično koristi nuklearnu energiju a najpoznatiji je po prelepim slikama Plutona koje je poslao na Zemlju u julu 2015, piše Sputnjik.

Sonda je "uspavana" pre pet meseci zbog štednje energije dok je letela ka Kajperovom pojasu. Letelica će biti ponovo aktivirana 11. septembra pre putovanja od 16 meseci do MU69, objekta u Kajperovom pojasu za koji se veruje da je bio prisutan prilikom nastanka Sunčevog sistema.

On se nalazi četiri milijarde milja od Zemlje, i činiće najdalje dosadašnje svemirsko putovanje. Postojanje MU69 nije bilo poznato kada je "Nju horajzons" lansiran 2006, a takođe, njegovom zaslugom, ili krivicom, Pluton je od devete planete Sunčevog sistema postao patuljasta planeta, poznata samo kao "asteroid 134340".

"Najverovatnije ćemo pronaći iskonski binarni sistem u Kajperovom pojasu, četiri milijarde godina staru relikviju formiranja Sunčevog sistema i egzotični gradivni element malih planeta nalik Plutonu u Kajperovom pojasu", rekao je glavni istraživač NASA za "Nju horajzons" Alan Stern.

On je dodao da je moguće da postoji ogroman broj manjih tela preostalih iz vremena nastanka planeta Sunčevog sistema. Direktor planetarnih nauka u NASA Džim Grin je naveo da je misija "Nju horajzonsa" na Plutonu prevazišla očekivanja i da do današnjeg dana podaci koje je sonda poslala nastavljaju da iznenađuju.

"Uzbuđeni smo jer nastavljamo dalje u mračne dubine Sunčevog sistema do naučne mete koja nije ni bila otkrivena kada je svemirski brod lansiran", dodao je Grin. U sondi se nalazi i deo pepela Klajda Tomboa, naučnika koji je otkrio Pluton.

Njegova poslednja želja je bila da njegov pepeo bude poslat u svemir.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: