- Vesti -

Arheolozi pomoću lasera došli do fascinantnog otkrića

Zahvaljujući LiDAR tehnologiji, arheolozi sa Univerziteta u Orhusu pronašli su u Borgringu u Danskoj vikinšku tvrđavu savršeno kružnog oblika, prenosi Daily Mail.

Izvor:
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Građevina potiče iz potiče iz perioda između 975. i 980. godine, odnosno vremena vladavine Haralda Plavozubog, danskog kralja koji se smatra prvim ujediniteljem danskog naroda.

Njen spoljašnji prečnik iznosi 144 metara, a na mestu iskopavanja pronađene su drvene grede koje su činile glavni skelet unutrašnjih zdanja.

Tvrđava u Borgringu je prvi vikinški zamak pronađen nakon 1953. godine, a istraživači veruju da se na teritoriji Danske krije još mnoštvo onih koji tek treba da budu pronađeni.

Prati B92 na Viberu

Vesti

"Lenji migranti" uživaju u Toskani, i to za sve pare...

Čuvena italijanska pokrajina Toskana, poznata po živopisnim pejzažima i bogatom kulturnom nasleđu, jedna je od omljenijih turističkih destinacija u Evropi. U njoj su se ovih dana odmarali proslavljeni holivudski glumac Samjuel L. Džekson i bivši košarkaš Medžik Džonson.

Vesti utorak 22.08. 15:30 Komentara: 2

Odbili projekat od milijardu dolara zbog pingvina

Čileanska vlada je odbila rudarski projekat vredan milijardu dolara jer bi negativno uticao na živi svet u moru, uključujući i ugrožene pingvine. Kompanija "Ands ajron" je želela da izvadi milione tona gvožđa i sagradi novu luku u severnom regionu Kokvimbo, preneo je Bi-Bi-Si.

Vesti utorak 22.08. 11:26 Komentara: 4
strana 1 od 3433 idi na stranu