Veliko finale: Kasini se sprema za svoj vatreni kraj na Saturnu

Nakon šestomesečnog istraživanja do sada nepoznatih područja, letelica Kasini uskoro će početi da se spušta u gornje slojeve Saturnove atmosfere, nakon čega će u njoj izgoreti 15. septembra.

Život

Izvor: hina

Subota, 12.08.2017.

17:25

Veliko finale: Kasini se sprema za svoj vatreni kraj na Saturnu
Foto: NASA

Skoro 20 godina nakon lansiranja, Nasina letelica Kasini će svoju misiju privesti kraju.

U poslednjih nekoliko meseci, sonda je prvi put u istoriji letela između Saturnovih prstenova i uz spoljašnje ivice njegove atmosfere. Takvi manevri bili su suviše rizični u ranijim fazama misije jer je moglo da dođe do oštećenja letelice.

Pet poslednjih letova omogućiće naučnicima da vide kako Saturn izgleda s unutrašnje strane, a dobiće i slike prstenova visoke rezolucije, rekao je naučnik Skot Edington.

"Toliko smo se približili planeti, da počinjemo da posmatramo strukturu pojedinih prstenova", rekao je.

Nauč su pre nekoliko godina shvatili da će letelica u bliskoj budućnosti ostati bez goriva. Želeli su ne samo da bezbedno privedu misiju kraju, već iskoriste sondu što više mogu, pa se se odlučili za Veliko finale.
Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute
Kasini je lansiran 15. oktobra 1997, zajedno sa sondom Hajgens, a do Saturna je putovao skoro sedam godina.

Sondu Hajgens proizvela je Evropska svemirska agencija. Kasini ju je 2005. spustio na Titan, jedan od Saturnovih meseca koji je veoma sličan Zemlji. Tada je prvi put otkrivena priroda njegove površine.

"Samo ta misija promenila je način na koji NASA istražuje gde bi moglo da bude života", rekao je Edington.

Penzionisani naučnik Džejms Oberg rekao je da je Kasini pokazao da ima i više nego dovoljno razloga za povratak na Saturn. "Kasinijeva uloga na Saturnu bila je da popuni praznine i otkrije nove tajne", rekao je.

On smatra da bi Saturnov sistem u budućnosti mogao da bude izvor resursa (poput vode) za promenu klime na planetama kao što je Mars, kako bi postale nastanjive.

"Vodu oko Saturna je najlakše iskoristiti i transportovati dalje", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: