Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom

Naučnici smatraju da su nedavno otkriveni fosili pripadali dinosaurusu koji je najverovatnije bio najveće stvorenje koje je ikada hodalo Zemljom.

Život

Izvor: Independent

Sreda, 09.08.2017.

18:11

Default images

. Pored dinosaurusa Patagotitan mayorum T-reks izgledao je kao mačka, budući da je ovo stvorenje bilo teško 76 tona, koliko i spejsšatl.

Njegovi ostaci pronađeni su na jugu Argentine 2012. a utvrđeno je da pripadaju grupi velikih dinosaura, poznatih kao titanosaurusi.

"Postoji jedan mali deo te porodice, koji je preterano porastao", kaže Dijego Pol iz Muzeja paleontologije "Egidio Feruljo" u Argentini, jedan od autora studije o gigantskom dinosaurusu objavljene u "Proceedings of the Royal Society B".

Istraživači su nazvali dinosaurusa po Patagoniji u kojoj je pronađen i grčkoj reči "titan" koja znači "veliko". Drugi deo imena (majorum) dat je u čast porodice, koja je ugošćavala istraživače tokom iskopavanja.

Dosad je pronađeno šest fosila ove vrste koja je Zemljom hodala pre 100 miliona godina. U proseku su te zveri bile duge 37, a (do plećke) visoke šest metara.

Naučnici već neko vreme znaju za titanosauruse, ali je ovo nova vrsta, pa čak i novi rod u toj grupi. Ranije se verovalo da su najveći bili argentinosaurusi.

"Mislim da uopšte nisu bili strašni", kaže Pol. "Verovatno su bili spori. Za tako velike životinje, ustajanje, hodanje, svaki pokušaj trčanja su veliki izazovi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: