Norvežani i pravoslavci danas slave isti praznik

Norveška danas slavi Olsok, poznatiji kao Dan svetog Olafa ili Ulava dok Srpska pravoslavna crkva slavi istog sveca 13 dana kasnije po julijanskom kalendaru.

Život

Izvor: B92

Subota, 29.07.2017.

15:52

Norvežani i pravoslavci danas slave isti praznik
Foto: YouTube Screenshot

Uz bogat kulturni program, dosta muzike ali i različitih konferencija, norveški gradovi Trondhajm, Saprsborg, kao i mesta na norveškoj zapadnoj obali, danas slave život Olafa II Haraldsona, poznatijeg kao norveški večni kralj i svetac pokrovitelj Olaf, saopštila je ambasada Norveške.

O njegovom životu najviše se zna iz saga, kao i priča ranih norveških monaha. Naime, ovaj vikinški kralj je stigao u Norvešku iz Novgoroda kako bi proširio hrišćanstvo u toj zemlji. Umro je 1030. godine u bici kod Stiklestada. Godinu dana nakon njegove smrti je otvoren njegov kovčeg i otkriveno da njegovi nokti i kosa nikada nisu prestali da rastu. Olaf je kanonizovan u Trondhajmu i dobio ime sveti Olaf.

Sloveni su mu podigli crkvu u Novgorodu.

Vikinzi, a posebno sveti Ulaf, zaslužni su za širenje hrišćanstva u nordijskim zemljama a kako se sve to dešavalo pre raskola na pravoslavce i katolike 1054. godine, sveti Ulaf zauzima važno mesto i u Pravoslavnoj crkvi.

On je poslednji zapadnjački svetac kog je prihvatila za sveca i Pravoslavna crkva. Svakog 29. jula Dan svetog Olafa se slavi i u Švedskoj, na Farskim ostrvima, kao i u delovima Velike Britanije. Srpska pravoslavna crkva obeležava ovaj dan i slavi svetog Olafa 13 dana kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: