Otapanje leda doprinosi globalnom zagrevanju

Otapanje leda na Arktiku doprinosi globalnom zagrevanju i otežava hlađenje okolne vode i vazduha, upozorili su stručnjaci.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

17:00

Otapanje leda doprinosi globalnom zagrevanju
Thinkstock

Arktik je decenijama izgledao kao izgužvani beli pokrivač snega i leda, čiji su se veliki komadi odvajali u proleće, formirajući ledene sante koje su nežno plutale po površini vode, ali bi ta slika uskoro mogla da se promeni.

Plutajući led se tokom letnje sezone polako otapao, sve do zime i stvaranja nove "ledene kore".

Globalno zagrevanje ostavlja posledice, pa se količina leda koji se otopi u toku letnje sezone, ne može nadoknaditi zimi.

Manje leda na Arktiku znači da će se manje sunčeve svetlosti odbijati o površinu okena, zbog čega će voda apsorbovati više toplote.

Površina mora počinje da se zamrzava početkom oktobra i ako se ne otopi preko leta postaje led star dve godine, a potom i "višegodišnji led" koji je najčvršći.

Led igra važnu ulogu u globalnom klimatskom sistemu i utiče na hlađenje okolne vode i vazduha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: