Roniteljka uspela da snimi jedno od najređih morskih stvorenja

Peni Bjelić sa Ostrva Man ronila je oko ostrva Komodo u Indoneziji, kada je primetila misteriozno morsko biće.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.07.2017.

17:35

Roniteljka uspela da snimi jedno od najređih morskih stvorenja
Foto: Youtube screenshot

Bila je to velikousta ajkula (Megachasma pelagios), koja je prvi put viđena u vodama Havaja 1976. godine, prenosi Daily mail.

Naučnici su se u poslednjih 40 godina sreli sa velikoustom ajkulom samo 63 puta, pa je Bjelić ponosono istakla na Instagramu da joj je drago što je ona bila ta koja ju je videla 64. put.

Iako, kao što joj samo ime kaže, ova vrsta ajkule ima izuzetno velika usta, naučnici kažu da ne predstavlja pretnju za ljude. Može da naraste do dužine od 5 metara, a živi do 100 godina.

Preko dana se spušta na dubinu do 160 metara, dok noću kreće u lov, uzdižući se do dubine od 12 metara.

Velike ajkule love tako što otvaraju usta i specijalnu vrstu ‘filtera’ u unutrašnjoj strani vilice sakupljaju hranu, pretežno zooplanktone.

Najveći broj ovih morskih stvorenja primećen je u vodama oko Japana, Filipina i Tajvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: