Kraj najtužnije roditeljske bitke: Mali Čarli će ipak umreti

Čarli Gard će ipak preminuti nakon što su njegovi roditelji danas doneli ovu tešku odluku.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

16:45

Kraj najtužnije roditeljske bitke: Mali Čarli će ipak umreti
foto: getty

Kris Gard i Koni Jejts danas su slikani u Vrhovnom sudu u suzama nakon što su završili šestomesečnu kampanju kako bi svom sinu spasli život odvevši ga u inostranstvo.

Oni su želeli da ga odvedu u SAD, gde bi mališan probao lečenje mitohondrijalne bolesti najnovijim lekovima. Sud to nije dozvolilo, a roditelji su sada čvrsto ubeđeni da ga je ova odluka koštala života.

Čarli je rođen prošle godine u avgustu sa genetskom mutacijom koju ima tek preko desetoro dece u svetu i zbog koje generatori ćelija, tzv. mitohondrije ne rade kako treba. Čarli je od rođenja priključen na aparate za disanje i hrani se preko sonde.

Pitate se zašto sud nije dozvolio roditeljima da odvedu dete u inostranstvo?

Za dobrobit i dostojanstvo deteta. Prema rečima sudije, lečenje u SAD je „nepoznat teren“, a izgledi za poboljšanje su neizvesni. Takođe, sudija je upozorio i na apel lekara da bi takvo lečenje izazvalo bolove kod bebe, te da ne sumnja da bi medicina imala koristi od ovakvog eksperimenta, “ali taj eksperiment ne može biti u Čarlijevom interesu ako nema izgleda da će mu zaista koristiti“.

Sud je tako udovoljio željama londonskih lekara pre nego želji roditelja. Roditelji su prihvatili da isključe Čarlija sa aparata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: