Tragičan let Helios ervejza: Greška koja je svima promakla

14. avgust 2005. godine - na letu Helios ervejza 522 iz Larnake do Atine nalazila se 121 osoba. Iako je ovo trebalo da bude još samo jedan letnji let do Atine, niz ljudskih faktora doveo je do najveće avionske nesreće u istoriji Grčke.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.07.2017.

10:50

Tragičan let Helios ervejza: Greška koja je svima promakla
foto: getty

Boing 737 se tog jutra vratio iz Londona, a prethodna posada je prijavila da su u jednom trenutku vrata zaledila i da se iz klima-uređaja čuje jak zvuk. Tehnička služba je utvrdila kasnije da je počela da curi klima, a kako ne bi morali da zovu nadređene inženjere, a sistem za regulisanje pritiska je bio namešten na ručno podešavanje. Ipak, serviser je zaboravio da ga vrati na automatsko podešavanje kada je završio testiranje. Čak ni posada u tri sigurnosna pregleda pred početak leta nije primetila ovu grešku.

Letelica je poletela u 9:07 sa izduvnim ventilom koji je delimično bio otvoren. Kako se letelica pela sve više, tako je pritisak u kabini postepeno opadao. Kada su prešli 3.670 metara čuo se alarm upozorenja. Ovo je trebalo da bude znak da se vrate nazad, ali piloti su samo prijavili problem u radu klima-uređaja. Već na 5.500 metara maske za kiseonik su automatski ispadale, a već u 9:23 avion se nalazio na visini od 10.400 metara, verovatno na autopilotu budući da je i kontrola leta izgubila kontakt s pilotima.

Tek u 11:24 dva lovca F-16 lociraju avion iznad grčkog ostrva Kea u Egejskom moru i vide da je kopilot onesvešćen. U 11:50 levi motor prestaje da radi zbog nedostatka goriva, a deset minuta kasnije i drugi. U 12:04 avion se srušio u blizini planine Gramatiko 40 kilometara od Atine. Nije bilo preživelih.

U dokumentarcu “The Ghost Plane“ kanal Diskaveri detaljno opisuje ljudske propuste koji su doveli do pada aviona i najveće avionske nesreće u istoriji Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: