10 činjenica o "malom koraku za čoveka, a velikom za čovečanstvo"

U četvrtak 20. jula navršilo se tačno 48 godina od prvog leta čoveka na Mesec. Nil Armstrong i Baz Oldrin stupili su na površinu Meseca u ranim jutarnjim časovima 21. jula 1969. godine.

Život

Izvor: express.co.uk

Nedelja, 23.07.2017.

20:16

10 činjenica o
GettyImages

1. U trenutku kada je Armstrong napravio svoj čuveni "mali korak za čoveka, a veliki za čovečanstvo", na teritoriji SAD još je bio 20. jul (gledano po Griničkom vremenu).

2. Prva letelica bez ljudske posade, koja je još 1959. godine stigla na Mesec, bila je sovjetska.

3. Prečnik Meseca je 3.475 kilometara, što je jednako ukupnoj dužini putne razdaljine od Londona do Moskve.

4. Sunčeva svetlost je skoro 400.000 puta svetlija od osvetljenosti Meseca.

5. Prema nordijskoj mitologiji, bog Meseca - Mani je bio brat boginje Sunca - Sol.
GettyImages
6. Pravo ime Baza Oldrina je Edvin, a Baz je postao zbog toga što njegova mlađa sestra, kada je bila mala, nije umela pravilno da izgovori reč "brat" (engl. brother) već ga je zvala "bazer" (engl. buzzer).

7. Jedno istraživanje iz 2000.godine, sprovedeno u Bredfordu, došlo je do zaključka da su životnje dva puta više ujedale ljude u danima/noćima kada je mesec bio pun.

8. S druge strane, istraživanje objavljeno u isto vreme u Sidneju pokazalo je da ne postoji nikakav lunarni uticaj na ujede pasa.

9. Šest filmova sa imenicom "Mesec" u naslovu je do sada osvojilo Oskara, ali je "Mesečina" (Moonlight) prvi među njima koji je, ove godine, nagradu dobio kao najbolji film.

10. Edvin Oldin je i zvanično promenio ime u Baz 1988. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: