"Klima-uređaj" sada možete napraviti potpuno besplatno (VIDEO)

Ljudi iz siromašnih delova sveta smislili su način da rashlade svoje domove bez klima-uređaja.

Život

Izvor: 100posto.hr

Četvrtak, 20.07.2017.

18:59

Foto: YouTube Screenshot

Oni su osmislili sistem hlađenja koji se postavlja na prozore baraka i koji može da smanji temperaturu u prostorijama za čak 12 stepeni.

Za izradu je potrebna ploča od čvrstog kartona i plastične flaše. Na kartonu se naprave rupe veličine grla flaše, a onda se flašama odseče dno. Boce se jedna po jedna umetnu u rupe i pričvrste odsečenim čepovima. Kada se postave sve boce, kartonska ploča se postavi ispred prozora i vrata. Do hlađenja dolazi istog trenutka kad ploča prekrije otvore prostorije.

Vruć vazduh ulazi u flaše spolja, a hladniji ulazi u prostoriju, kroz uži vrat boce. Princip je sličan kao kada izdišete topli dah u ruku. Ako su usta širom otvorena, vazduh je vruć, a ako sakupite usta zrak koji izdišete je hladniji.

Za sve one spretnih ruku, ovo je dobar način reciklaže plastike i hlađenja prostorije. Pogledajte kako ovaj sistem funkcioniše:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: