Uhapšena devojka koja je u miniću šetala usred Saudijske Arabije

Mlada Saudijka koja je izazvala senzaciju na internetu postavljanjem snimka u kome šeta ulicom u mini-suknji i kratkoj majici uhapšena je u Rijadu zbog kršenja strogih pravila oblačenja u tom kraljevstvu.

Život

Izvor: B92

Sreda, 19.07.2017.

08:36

Uhapšena devojka koja je u miniću šetala usred Saudijske Arabije
Foto: Screenshot

Žena čije ime nije saopšteno privedena je zbog nošenja "nepristojne odeće", saopštili su juče državni mediji. Policija je slučaj predala tužilaštvu.

Snimak, koji se prvo pojavio na Snapčatu, prikazuje ženu u šetnji po praznim istorijskim utvrđenjima u Ušajageru, selu severno od Rijada. Selo se nalazi u regionu Nadžd, domu nekih od najkonzervativnijih saudijskih plemena i porodica.

To je izazvalo bes dela javnosti, koji je zahtevao njeno hapšenje zbog otvorenog kršenja propisa koji traže od svih žena, uključujući i strankinje, da nose dugačku i široku odeću, kao i da prekrivaju kosu i lice.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman se zalaže za veće mogućnosti zabave za veoma brojnu populaciju mladih u konzervativnom kraljevstvu, ali reakcije na snimak i hapšenje žene pokazuju snagu i raširenost konzervativnih gledišta.

Vlada je prošle nedelje objavila da će devojčicama biti dozvoljeno da se u školama bave sportom i da imaju časove fizičkog, a smanjena su i ovlašćenja religijske policije, koja više nema pravo da hapsi ljude.

Uprkos tim potezima, polna segregacija i stroga ograničenja za žene su i dalje na snazi. Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno da voze, a ne mogu dobiti pasoš ili putovati u inostranstvo bez dozvole muškog srodnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

165 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: