U miniću usred Saudijske Arabije: Šta će biti sa ovom devojkom?

Mlada Saudijka izazvala je pravu senzaciju na internetu postavljanjem snimka na kojem se šeta ulicom u mini-suknji i majici kratkih rukava.

Život

Izvor: B92

Utorak, 18.07.2017.

09:25

U miniću usred Saudijske Arabije: Šta će biti sa ovom devojkom?
foto: screenshot

Svojim postupkom podelila je zemlju na one koji traže njeno hapšenje i na one koji je brane. Sajtovi koji se pozivaju na bliske izvore u vlasti danas su izvestili da zvaničnici razmatraju moguće pravne mere protiv ove devojke.

Inače, sve žene u Saudijskoj Arabiji u javnosti moraju da nose dugačku i široku odeću, a najveći broj njih prekriva kosu i lice crnim velom iako se za strane zvaničnike prave izuzeci.

Saudijski novinar Kaled Zijan je tvitovao da je povratak islamske religijske policije obavezan, jedni su joj pretili, drugi hitno pozivali vlasti na njeno hapšenje, a tek nekolicina Saudijaca joj je zavidela na hrabrosti.

“U Francuskoj nikab je zabranjen i žene plaćaju kaznu ako ga nose. U Saudijskoj Arabiji njegovo nošenje i skromno oblačenje su deo zakona i ima da se poštuju“, bio je još jedan od tvitova.

Vael al Gasim, pisac i filozof, za BBC je rekao da je šokiran “besnim i pretećim tvitovima“.

“Mislio sam da je bombardovala ili ubila nekoga. Sve vreme pričaju o njenoj suknji koja im se ne dopada“, rekao je.

Saudijske vlasti su objavile na Tviteru da su svesne postojanja snimka i da će blagovremeno doneti odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

179 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: