- Vesti -

Počelo tradicionalno brojanje labudova na Temzi

Tradicionalno godišnje brojanje labudova koji pripadaju britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj počelo je na reci Temzi.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Petodnevni običaj zvan "Podizanje labudova" s vode radi pregleda i prebrojavanja, potiče iz 12. veka i počeo je kao ritual kojim se poveravalo da li ima dovoljno labudova za - gozbe. Međutim, sada je to više pitanje zaštite te vrste.

Britanski monarh tradicionalno polaže pravo vlasništva na sve neobeležene labudove na otvorenoj vodi.

"Podizači labudova" - tim posvećenih čamdžija, imaju zadatak da nađu labudove na Temzi. Kada ih primete, poviču "Svi gore!", hvataju ih, obeležavaju i proveravaju da li su bolesni ili povređeni.

Dejvid Barber, kraljičin zvanični Obeleživač labudova, nada se da će održavanje drevnog običaja skrenuti pažnju na opasnosti sa kojima se mladi labudovi sreću u reci.

GettyImages
GettyImages

.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Dijamant veličine teniske loptice prodat za 53 miliona dolara

Najveći dijamant pronađen u više od 100 godina, veličine teniske lopte, prodat je za 53 miliona dolara, preneo je Si-En-Bi-Si (CNBC). Dijamant od 1.109 karata, težak oko 220 grama, prodala je juče kanadska kompanija Lukara (Lucara) luksuznoj britanskoj draguljarnici Graf dajmonds (Graff Diamonds).

Vesti utorak 26.09. 16:48 Komentara: 0

Dirljiva priča srpskog psihoterapeuta koju deli čitava Srbija

Statusi psihoterapeuta i specijalizanta psihijatrije dr Vladimira Đurića na Fejsbuku uvek nailaze na veliku pažnju javnosti, a poslednja objava o „ludnici“ i ljudima koji u njoj završe, nateraće vam suze na oči. Ali ne brinite – priča ima srećan kraj! Njegov tekst sa Fejsbuka vam prenosimo u celosti.

Vesti utorak 26.09. 09:50 Komentara: 40
strana 1 od 3485 idi na stranu