- Vesti -

Počelo tradicionalno brojanje labudova na Temzi

Tradicionalno godišnje brojanje labudova koji pripadaju britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj počelo je na reci Temzi.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

Petodnevni običaj zvan "Podizanje labudova" s vode radi pregleda i prebrojavanja, potiče iz 12. veka i počeo je kao ritual kojim se poveravalo da li ima dovoljno labudova za - gozbe. Međutim, sada je to više pitanje zaštite te vrste.

Britanski monarh tradicionalno polaže pravo vlasništva na sve neobeležene labudove na otvorenoj vodi.

"Podizači labudova" - tim posvećenih čamdžija, imaju zadatak da nađu labudove na Temzi. Kada ih primete, poviču "Svi gore!", hvataju ih, obeležavaju i proveravaju da li su bolesni ili povređeni.

Dejvid Barber, kraljičin zvanični Obeleživač labudova, nada se da će održavanje drevnog običaja skrenuti pažnju na opasnosti sa kojima se mladi labudovi sreću u reci.

GettyImages
GettyImages

.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Pet načina da ostavite dobar prvi utisak

Profesor psihologije na Univerzitetu Prinston Aleksandar Todorov istraživao je kako i koliko na ljude utiču izrazi lica ljudi na liderskim pozicijama. On tvrdi da se sve dešava brže nego što možemo i da zamislimo...

Vesti utorak 25.07. 17:00 Komentara: 0

Odstreljen najvredniji trofej u istoriji lova u Srbiji

Najvredniji lovački trofej u istoriji lovstva na našim prostorima odstreljen je u Lovištu "Novokneževački ritovi" udruženja "Emil Talijan" iz Novog Kneževca. Reč je o srndaću koga je ulovio nemački lovac - turista, a čiju je trofejnu vrednost utvrdila Nacionalna komisija za ocenjivanje lovačkih trofeja.

Vesti utorak 25.07. 10:52 Komentara: 92
strana 1 od 3391 idi na stranu