Naučnici slučajno pronašli najmanju zvezdu ikada viđenu

Tim astronoma sa Kembridža bio je u potrazi za egzoplanetama kada su slučajno naišli na novo otkriće - pronašli su najmanju zvezdu ikada viđenu.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 13.07.2017.

08:48

Naučnici slučajno pronašli najmanju zvezdu ikada viđenu
Foto: Thinkstock

Nova zvezda, nazvana EBLM J0555-57Ab, udaljena je 600 svetlosnih godina od zemlje. U pitanju je M-patuljasta zvezda.

Koristeći podatke iz jednog eksperimenta, koji se koriste u potrazi za novim planetama, primetili su kontinuirano zatamljivanje matične zvezde, što je naznačilo postojanje još jednog objekta u orbiti. Daljim istraživanjem otkriveno je da je objekat isuviše masivan za planetu, pa su ustanovili da je reč o maloj zvezdi.

Iako je EBLM J0555-57Ab neverovatno mala, ipak ima dovoljno veliku masu za vodoničnu fuziju, proces koji napaja Sunce i čini izvor energije Zemlje.

Jedva veća od Saturna, ova zvezda ima gravitacionu silu 300 puta veću od Zemljine. Kad bi zvezda bila manja, recimo 83 mase Jupitera, ne bi bilo dovoljno pritiska u njenom središtu za fuzioni proces, te bi zvezda bila braon patuljak umesto prave zvezde.

Tim planira da novu zvezdu iskoristi za bolje razumevanje planeta oko orbite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: